KOFFIE KLYSMA’S

Door Dr. Lawrence Wilson          klik hier voor het originele artikel

© December 2016, L.D. Wilson Consultants, Inc.     

Alle informatie in dit artikel is voor educatieve doeleinden. Het is niet bedoeld als diagnose, behandeling, recept of genezing van ziektes of gezondheidsproblemen. De hyperlinks verwijzen naar andere (onvertaalde) artikels van dr. Wilson.

NB: aangezien dit een zeer uitvoerig artikel is, heb ik het nog niet in zijn geheel vertaalt. Het belangrijkste deel (de standaard koffie-klysma procedure, of hoofdstuk 5) is hier vertaald, de rest volgt op een later tijdstip nog. 

INHOUDSOPGAVE

 1. Inleiding
 2. Koffie, een bijzonder kruid
 3. Effect van koffie-klysma’s
 4. Koffie-klysma’s benodigdheden
 5. De standaard koffie-klysma procedure
 6. Waarschuwingen en Probleemoplossen
 7. Controverse en Mythen rondom koffie-klysma’s
 8. Een volkomen helingsprogramma met koffie-klysma’s
 9. Therapieen gerelateerd aan koffie-klysma’s
 10. De dikke darm, en haar pathologieen
 11. Ontgiftingsconcepten
 12. Helingsreacties en koffie-klysma’s
 13. Casussen/persoonlijke ervaringen

 

Bijlagen

Referenties

Hoofdstuk 5.

EEN KOFFIE-KLYSMA PROCEDURE

“Koffie-klysma’s zijn niet bedoeld voor de functie van de darmen, maar om de lever te stimuleren.” – Max Gerson, MD

VEILIGHEID STAAT VOOROP

Alle procedures die op deze website worden aanbevolen beginnen met een sectie over veiligheid. Dit is het allerbelangrijkst.

 • Begin met slechts één theelepel koffie voor het geval dat u gevoelig bent voor koffie.
 • Forceer de klysma-top nooit in het rectum. Smeer het in en twist het langzaam en zachtjes in de juiste richting.
 • Probeer de klysma nooit binnen te houden alsde druk om het los te laten te groot is. Lees over wat te doen als je de klysma niet binnen kunt houden.
 • Forceer nooit iets.
 • Zorg dat de temperatuur van de koffie-vloeistof comfortabel is om aan te raken.
 • Koffie-klysma’s vergen een beetje gewenning. Echter, met een beetje oefening worden ze veel gemakkelijker. Dit hoofdstuk zal daarbij helpen. Veel clienten kijken zelfs uit naar hun koffie-klysma’s.
 • Gebruik niet meer dan een halve liter water per klysma. Wanneer u de klysma niet goed binnen kunt houden, kunt u met 350 ml water beginnen.
 • Gedestilleerd water of bronwater is in het algemeen het beste voor koffieklysma’s. Wanneer deze niet beschikbaar zijn kunt u ook koolstof-gefilterd kraanwater gebruiken.
 • Het doen van twee koffie-klysma’s na elkaar is extreem krachtig. Maak hiervoor gewoon genoeg koffie voor twee klysma’s. Doe eerst één, laat het los, en doe daarna direct de tweede.
 • Als de tijd het toelaat, kunt u het klysma een uur binnenhouden. Dit is niet noodzakelijk, maar het brengt zeker voordelen met zich mee om de klysma langer dan de standard 15 minuten binnen te houden.
 • Sommige mensen kunnen 4 koffie-klysma’s per dag doen, met in elk klysma twee eetlepels koffie. Anderen kunnen deze hoeveelheid koffie niet hebben. Wees alsjeblieft voorzichtig als je met koffie-klysma’s begint. Wanneer je onzeker bent, begin eerst met max. 4 eetlepels koffie, zelfs als je 4 klysma’s per dag doet. Bouw het dan op, wanneer u kunt.
 • Als de tijd het toelaat, kunt u de klysma een uur lang binnenhouden, of zelfs langer. Dit is niet essentieel, maar het langer dan 15 Minuten vasthouden heeft absoluut voordelen. Wanneer u de klysma langer dan 45 minuten vasthoudt, doe dan slecht één klysma per dag.  
 • Dr. Gerson en de Gerson Clinic bevelen 3 eetlepels koffie per enema aan. Wij vinden dat dit te veel is voor de meeste mensen. Begin alstublieft met minder, en gebruik hoogsteens 2 eetlepels per klysma!
 • Wanneer mogelijk, kook de koffie 12 minuten lang voor het bereiden van een klysma. Dit is beter dan andere methodes, zoals een koffiezetapparaat, percolator of Keurig-machine.

 

STAP 1. BEPAAL WAAR U UW KOFFIE-KLYSMA WILT DOEN EN UW LICHAAMSPOSITIE

Hier zijn enkele richtlijnen, die verzekeren dat u warm en comfortabel zult zijn. 

 1. Positie van het lichaam. Ik stel voor om op uw rug te liggen tijdens een koffie-klysma. Sommige mensen liggen liever op hun zijn, of geven de voorkeur aan de ‘doggie-houding’ – op handen en knieën De voordelen van op je rug liggen zijn: a) het ontspant, en b) je kunt in deze positie andere ontwikkelingsprocedures het beste doen. Dit  omvat de neerwaartse druk mentale oefening, het schijnen van een rode warmtelamp op je buik, het twisten van je ruggegraat, en het masseren van je voeten. Deze combinatie die ik “spa ochtend routine” noem is geweldig, en het is veel moeilijker te doen als je op je zij ligt of de ‘doggie-positie’ gebruikt.
 2. De heupen verheffen. Indien mogelijk, neem een positie in zodat je heupen iets hoger liggen dan je hoofd. Een makkelijke manier om dit te doen is door een handdoek onder je heupen te plaatsen, of door het optillen van de voeten van uw massagetafel met blokken. De reden hiervoor is dat dit de koffie beter in uw lichaam laat lopen, wat het makkelijker maakt het binnen te houden. Darmgassen zullen zich omhoog werken richting het anale gebied, en losgelaten worden. De aanwezigheid van gas is de belangrijkste reden  waarom sommige mensen moeite hebben met het vasthouden van de klysma.
 3. Locatie.
  1. Veel mensen liggen het liefst op een handdoek of yogamat op de vloer van de badkamer.
  2. Sommige mensen doen hun koffie-klysma liever in de badkuip, wat vooral werkt als je niet te lang bent.
  3. Sommige mensen hebben een massagetafel waar ze op kunnen liggen.
  4. Ik heb geleerd om de koffie-klysma’s in bed te doen, door één of twee handdoeken op het bed te leggen als bescherming tegen morsen.
  5. Doe alsjeblieft de klysma’s niet in een yogahouding of een andere vreemde houding. Het is het beste als je je kunt ontspannen en de beste houding hiervoor is liggen.
  6. Nog een idee is om een rechthoekig stuk triplex over uw badkuip plaatst om op te liggen, misschien met een kussen. Dit is wellicht comfortabeler als in de badkuip te liggen. Mocht u wat koffie morsen belandt het slecht in de badkuip.
 4. Voor kinderen. Koffieklysma’s zijn heel goed voor kinderen en zelfs voor baby’s, mits u voorzichtig bent. Zorg ervoor dat u minder koffie en minder water gebruikt voor kinderen. De gemakkelijkste positie in de meeste gevallen is om het kind op zijn buik op een bed te leggen met één of twee handdoeken onder het middelste gedeelte van het kind. De ouder kan naast het bed zitten. Smeer de punt van het klysma goed in, en bring het heel langzaam en voorzichtig in, recht omhoog vanaf de benen. Twist het een beetje om het makkelijker in te brengen. Het kan nodig zijn om een klein washandje over de anale opening te leggen om het klysma beter binnen te laten houden. Wanneer het klaar is, kan het kind zich omdraaien en de koffie in een po loslaten, of het kan opstaan en het op de wc loslaten 

 

STAP 2. MATERIALEN VERZAMELEN

* Koop een standard 2-liter klysmazak of emmer. De zak wordt meestal met een haak of handvat geleverd, zodat u het kunt ophangen. De zak of emmer moeten ook een plastic slang, een klysma-top en een klem bevatten. Klysmazakken worden verkocht in Target, Wal-Mart of vele pharmacieën. Je kunt er ook goedkoop eentje online bestellen. Ze kosten ongeveer $10 tot $20. USD.

* Koop bij voorkeur biologische donker-geroosterde Columbiaanse standard koffie. Dit is het beste, ookal werken technisch gezien alle standaard soorten koffie. Het kan gemalen koffie zijn, of vlokken.  Koop geen oploskoffie en ook geen cafeïnevrije koffie. Voor een optimale versheid kunt u koffiebonen kopen en je eigen koffie malen, maar dit is niet nodig. Bewaar je koffie in de vrieskast voor versheid.

Licht-geroosterde koffie, wat een lichtere kleur heeft is meer yin en minder goed, hoewel het makkelijker in de dikke darm binnen te houden is. Het kan ook minder irriterend zijn als je aambeien hebt. Het lijkt echter een toxin te bevatten die wordt vernietigd wanneer de koffie meer wordt geroosterd.

 

STAP 3. DE KOFFIE BEREIDEN

Koffie kan op verschillende manieren worden gemaakt:

 1. Het beste – de 12-minuten kookmethode.
 2. Een standaard koffiezetapparaat.
 3. 3. Een percolator. Dit is een oudere method die vandaag de dag niet meer zo veel wordt gebruikt.
 4. De nieuwere stoom-flash methode.
 5. Het weken in plaats van de kookmethode. Dit is meer yin en is daarom niet zo goed. Gebruik het alleen als het echt moet, bijv. als je op reis bent en de koffie dus niet kunt koken.

Hier zijn details over de verschillende methodes.

 METHODE #1. Het beste – De 12-Minuten Methode.

 1. Plaats 400-500 ml. water in een steelpan.  (Als je op reis bent kun je een grote mok gebruiken en een verwarmingselement om het te koken.) Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water.  Bronwater of koolstof-gefilterd water werkt ook. Deze absorberen niet zo veel van de koffie als gedestillerd water, maar zijn ook prima.
 2. Voeg ½ tot twee eetlepels gemalen koffie of koffievlokken, en bring het aan de kook.  Wanneer je net begint met koffie-klysma’s, gebruik minder koffie om zeker te weten dat je het goed tolereert. Begin bijv. met een halve theelepel koffie en bouw het op wanneer u zeker weet dat u het goed verdraagt. Bouw op naar 1 tot 2 eetlepels koffie.
 3. Als het water en de koffie kookt, zet de brander lager en laat het 12 minuter sudderen. Nu is uw koffie klaar, maar nog veel te warm.                                                                                                           De ideale temperatuur voor koffie. Voor een klysma moet de koffie ongeveer lichaamstemperatuur hebben, of een beetje koeler.                                                                                                          Temperatuur van de koffie testen. Steek je vinger in de koffie om de temperatuur van uw koffie te testen. Het moet een comfortabel warme temperatuur hebben. Wanneer het water te heet of te koud is, zal het moeilijker zijn het klysma binnen te houden.
 4. De koffie afkoelen. Hier zijn een paar eenvoudige manieren waarop u de koffie kunt afkoelen:
  1. Voeg wat water toe op kamertemperatuur.
  2. Zet de pan enkele minute op een koude plek, bijv. in de vriezer of op een koude vloer misschien. Zorg ervoor dat u een onderzetter of bord gebruik als bescherming tegen de hete steelpan.
  3. Voeg één of twee ijsblokjes (gemaakt met gezuiverd water) toe.
  4. Gebruik slecht een half kopje water om de koffie te maken. Wanneer het klaar is, voeg de rest van het water (op kamertemperatuur) toe, en dit koelt het mengsel dan af.                                                                                                       Extra koffie maken om tijd te winnen. Alhoewel vers het beste is, kun je om tijd te winnen genoeg koffie voor twee dagen maken. Bewaar de extra koffie zo snel mogelijk in de koelkast.

METHODES #2 en #3. Met behulp van een koffiezetapparaat of percolator.

Deze methods maken een slappere koffie. Om het sterker te maken kunt u de koffie twee keer door de machine halen. Net als bij de eerste method, plaats ongeveer 250 ml in een koffiezetapparaat of percolator. Gebruik tussen 1 theelepel en 3 eetlepels koffie en zet het apparat aan. Wanneer de koffie klaar is, voeg tenminste 250 ml water toe om het mengsel tot lichaamstemperatuur af te koelen.

 METHODE #4. De nieuwere stoom-flash methode.

Deze method wordt in Starbucks en elders gebruikt om cappuchino’s en andere koffiedranken te maken. Kurig-machines voor thuis worden tegenwoordig ook verkocht. Ik heb hiermee niet geëxperimenteerd, maar ik geef de voorkuer aan de 12-minuten kookmethode, omdat het een meer yang koffie maakt.

METHODE #5. De niet-kook methode.

Dit is minder goed. Gebruik het alleen op reis of als u om een andere reden geen koffie kunt koken. Het maakt een meer yin koffie. Laat in een glazen pot of container een mengsel van gemalen koffie en water in de verhoudin van één deel koffie en twee delen water inweken. Zeef het mengsel de volgende ochtend door een fijne zeef of door een koffiefilter. Plaats het dan in de koelkast, waar het een paar dagen goed blijft. Om een klysma te doen, voeg twee eetlepels van deze koffievloeistof toe aan ongeveer 400-500 ml gedestilleerd of bronwater, of aan koolstof-gefilterd kraanwater. Het beste is om het water op te warmen totdat het warm aanvoelt. U kunt genoeg koffievloeistof maken voor ongeveer 5 dagen.

 

 STAP 4. VOORBEREIDING OP HET INBRENGEN VAN HET KLYSMA

 1. Zet uw klysma-zak of emmer klaar. Zorg ervoor dat het schoon is, sluit het ene eind van de slang aan de emmer of zak aan, en bevestig de kleine klysma-top aan het andere uiteinde van de slang. 
 2. Giet de koffie in de klysmazak of emmer, waarbij u ervoor zorg dat het koffiedik uit de vloeistof verwijderd is, indien nodig. (Als u een een koffiezetapparaat gebruikt, wordt dit automatisch voor u gedaan.) Drie manieren om het koffiedik te verwijderen zijn 1) het decanteren, 2) met behulp van een koffiefilter, of 3) met een fijne zeef. Om te decanteren, giet u de koffievloeistof langzaam in de klysmazak of emmer, en het koffiedik zouden achter moeten blijven. Als alternatief kunt u de koffiefilter door een fijne zeef of koffiefilter halen, en in de schone klysmazak of emmer gieten.
 3. Als u gebruik maakt van een klysmazak, schroef het bovenkant van de klysmazak vast. Zorg ervoor dat de plastic slang stevig aan de klysmazak is vastgemaakt en dat de dunne klysma-top aan de andere kant bevestigd is.
 4. Verwijder lucht uit de klysmaslang. Dit is een belangrijke stap, dus vergeet dit niet. Om dit te doen, neemt u de klem in de hand, maar sluit deze niet. Plaats de klysmatop in de gootsteen. Houd de klysmazak hoger dan de klysmatop totdat het koffiewater begint te stromen. Zodra het begint te stromen, sluit u de klem af. Dit verdrijft alle lucht uit de slang.
 5. Smeer de klysma-top in met een klein beetje Vaseline, zeep, olijfolie, kokosolie, scheerschuim of zelfs Chapstick. Vaseline werkt erg goed, maar is een beetje vettig. (Let op: Te veel insmering kan ertoe leiden dan de top uit de anus valt, wat voor een puinhoop zorgt. Experimenteer om te zien hoe veel en welke soort smering het beste voor u is). Een dikke zeep of scheerschuim is goed, omdat het makkelijk schoon te maken is.
 6. Indien mogelijk, probeer een stoelgang te hebben voor het doen van uw klysma. Dit is niet vereist, maar maakt het makkelijker om de klysma binnen te houden. Wanneer u moeite heeft met het hebben van een stoelgang:
  • komt tot rust/ontspan
  • drink veel water
  • wrijf de rechterkuit terwijl u op de wc zit
  • soms kan het wrijven en twisten van de rechterpink-teen ook helpen een stoelgang op gang te bregen.
  • Indien geen van deze methods werken, kunt u een snelle klysma met gewoon kraanwater doen, mom de dikke darm schoon te maken voor uw koffie-klysma. Doe echter slechts één, en gebruik slecht 250 ml water. (Sommige mensen willen meerder waterklysma’s doen voor hun koffieklysma om de dikke darm schoon te maken. Dit is te veel blootstelling aan water. Het heeft de neiging om het lichaam meer yin te maken, en dat is niet goed.)

 

STAP 5. HET KLYSMA UITVOEREN

De zak of emmer ophangen. Met de klem gesloten hangt u de zak of emmer ongeveer een meter boven je buik. Wanneer u geen plek heeft om het op te hangen, kunt u het naast u op de vloer of op het bed plaatsen, en het vasthouden om de koffie naar binnen te laten stromen.

Het inbrengen van de top. Breng de top langzaam en voorzichtig in. Richt het recht omhoog vanuit de benen, niet scheef. Twist of draai de klysma-top voorzichtig bij het inbrengen, aangezien dit het makkelijker naar binnen laat glijden. Zorg ervoor dat het helemaal naar binnen gaat. De klysma-top moet minstens 5 cm naar binnen gaan. Laat het nooit halverwege steken – op deze manier zal het niet werken.Er zijn twee anale sluitspieren waar het doorheen moet passeren, dus de klysma-top moet er helemaal in.

De koffie binnenlaten. Open de klem en  houdt of hang de klysmazak boven de buik. Het kan enkele seconden duren voor de koffie begint te stromen. Als het niet stroomt, kunt u lichtjes in de zak of de slang knijpen om het te laten stromen. Wanneer u een kramp ontwikkelt terwijl u de koffie inbrengt, sluit de slangklemp, draai jezelf op elke zij,  en neem een paar keer diep adem. De kramp gaat meestal snel voorbij. Wanneer alle vloeistof binnen is zal de zak plat geworden zijn. Sluit de klemp. U kunt de slang laten zitten, of langzaam verwijderen.

LET OP: Als je darmgassen hebt, laat je beter de klysma-top zitten en laat je de klem geopend. De darmgassen zullen de neiging hebben om door de klysma-top naar buiten te komen. Anders zal het lastiger zijn om de klysma binnen te houden.

Op uw rechterzij draaien. Een uitstekend idee is om zodra de koffie binnen is, u op uw rechterzij te draaien, zodat de koffie door de gehele dikke darm kan stromen. Ditz al het effect van de koffieklysma verbeteren, dus doe dit alstublieft. Wanneer u op uw rug ligt, draai u op uw rechterzij voor ongeveer twee minute. Draai daarna weer terug op uw rug. Hierdoor kan de koffie vaak in de colon-transversum stromen en zelfs iets in de colon-ascendens.

Wat te doen tijdens uw klysma. De meeste mensen blijven op de vloer of op een mat liggen. Sommige mensen staan op en gaan in bed liggen met een handdoek onder het middelste gedeelte van het lichaam om tegen lekken te beschermen. Echter, loop niet rond met de koffie binnen. Dit is een uitstekend moment om de Roy Master meditatie oefening te doen! Je kunt ook je voeten masseren en je ruggegraat twisten. Het is ook een goed moment om diepe ademhaling te oefenen. Je kun took naar een tape of CD luisteren, of gewoon ontspannen.

 

STAP 6. OPRUIMEN

De koffie loslaten. Probeer de klysma minstens 10 to 15 minuten binnen te houden. Langer is nog beter, maximaal een uur. Wanneer u klaar bent om de koffie los te laten, ga dan naar de wc en laat de koffievloeistof los. Het is oké als wat water binnen blijft. Dit betekent meestal dat je enigzins bent uitgedroogd. In dit geval moet je meer water drinken, of een ander soort water. Echter, het is prima als de koffie er niet uitkomt. Het kan bij het elimineren helpen om wanneer je op het toilet zit op je buik te wrijven en je rechterkuit. Lees het artikel Water For Drinking op www.drlwilson.com voor meer informatie over welk soort water om te drinken en hoeveel.

A bidet wc-bijlage kan prachtig zijn om uw achterste snel en grondig schoon te maken. Deze kosten ongeveer $30 tot $50. USD en verschaffen een spray van water op uw anale gebied, terwijl u op de wc zit. Het wordt makkelijk bevestigd en gebruikt dezelfde watertoevoer als het toilet. Het wordt ofwel aan de wc-bril bevestigd, of het is een spuit met een handvat. Ik prefereer de units die niet aan de wc-bril worden bevestigd. Voor meer informatie over dit onderwerp, leest u Bidet Wc-Bijlages op de website van dr. Wilson.

Het wassen van het klysmamateriaal. Elke keer na het doen van een klysma, moet u de klysmaslang, de zak of emmer en de klysma-top grondig wassen met water en zeep, en hang ze op om te drogen. Het is niet nodig om ze te steriliseren.

Eten na een klysma. Veel mensen hebben na een koffie-klysma honger. Een reden is dat koffie-klysma de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Het is oké om na een klysma te eten. Ik stel niet voor om veel te eten voor een klysma. Wacht een uur, indien mogelijk, na het eten van een maaltijd, voor u een koffie-klysma doet.

Handige tips 

 1. Om de koffie 15 minuten binnen te houden is het belangrijk dat u zich ontspant. Zorg dat de kamer warm is, en voor comfort. Draag een t-shirt, sweatshirt of badjas om warm te blijven of bedek jezelf met een deken. Zet misschien wat rustige muziek op, mediteer, haal diep adem of kijk zelfs televisie of luister naar de radio terwijl u het binnenhoudt. Sta echter niet op en loop niet rond.
 2. Om de koffie makkelijke binnen te houden, kunt u een klein washandje over het anale gebied leggen. De meeste mensen vinden dit niet nodig, maar het helpt als u een zwakke anale sluitspier heeft.
 3. Wanneer u een hoop geld heeft, kunt u een darmspoelingsmachine kopen, of een colon-hydrotherapiemachine, die het mogelijk maakt koffie aan een klysma toe te voegen. Het gebruik van de machine is een beetje schoner, omdat men het niet hoeft te legen in het toilet. In plaats daarvan is de klysma-top zo ontworpen om de koffie naar binnen te laten en naar buiten te laten, terwijl u comfortabel ligt.
 4. Als darmgassen een probleem zijn, kunnen bepaalde stretchen of buigoefening voor de klysma helpen het gas te elimineren. In het bijzonder, kunt u op uw bed liggen en beide knieën omhoog trekken tot uw kin om gas te elimineren. U kunt de klysma-top ook de gehele 15-30 minuten laten zitten met de klemp open. Dit laat gas en lucht ontsnappen, terug in de klysmazak. De zak moet hoger hangen dan uw lichaam en u kunt een kleine riem rond uw dij gebruiken om ervoor te zorgen dat de klysmaslang er niet uitvalt.
 5. Indien de koffieklysma hypoglemie-symptomen veroorzaakt, zoals duizeligheid, trillen of zwakheid, dan is dat omdat een koffie-klysma uw bloedsuikerspiegel kan verlagen. Als dit gebeurt, eet een beetje net voor of net na het nemen van een klysma. Eet echter niet te veel voor een klysma, aangezien dit het moeilijker maakt om de klysma binnen te houden. 

 

WANNEER OM EEN KOFFIE-KLYSMA TE DOEN

Je kunt een koffieklysma op elk moment van de dag of nacht doen. Wanneer je het kort voor het slapen gaan doet, kan het zijn dat je lastiger in slap valt, vanwege de caffeine. Echter, als je ‘s nachts hoofdpijn hebt, bijv., kun je een koffie-klysma doen. Sommige clienten melden dat ze daarna beter kunnen slapen.

 

WAT TE DOEN TIJDENS HET INHOUDEN VAN UW KLYSMA

Een tijd om na te denken en het doen van de Neerwaartse Druk Mentale Oefening. Ik stel voor om de koffieklysma liggend op uw rug uit te voeren, met uitzondering van een paar minuten op uw rechterzij, zodat het mengsel rond uw dike darm kan stromen.      Het liggen op uw rug voor 15 tot 30 minuten is het perfecte moment om de neerwaartse druk mentale oefening te doen. Het binnenhouden van de koffie helpt je om rustig genoeg te blijven voor de meditatie en versterkt de meditatie zelfs. Die is een verstandig gebruik van de tijd en een prachtige combinatie van therapieën.

Masseren van de dikke darm. Zoek de ligging van uw dikke darm op in een anatomieboek. Het masseren van de dike darm kan helpen bij het breken van afzettingen van uitwerpselen of zelfs kolonies van gisten en parasieten.

Rode warmtelamp therapie.  Tijdens het binnenhouden van uw klysma kunt u een rode warmtelamp op uw buik schijnen. Indien mogelijk, houdt de lamp ongeveer 60 cm ver we gen schijn het op uw buik of borstkas. 

 

HOE VAAK EEN KOFFIE-KLYSMA TE DOEN?

Als therapie, doe minstens dagelijks een klysma, en maximaal vier keer per dag. Bijna iedereen kan dagelijkse koffieklysma’s gebruiken voor ten minste 10 jaar om de lever te ontgiften en het hele lichaam te helpen te genezen.

Max Gerson’s protocol.  Dr. Gerson, MD, die een pionier was in het gebruik van koffieklysma’s bij kankerpatiënten, drong erop aan de koffie-klysma’s 5 tot 6 keer per dag, voor minsten 2 jaar te doen. Hij gebruikte ook 3 eetlepels koffie per klysma. Echter, ik vind tegenwoordig dat zo veel klysma’s niet nodig en zelfs niet nuttig zijn. Dit is vooral het geval wanneer de procedure gecombineerd wordt met een goed ontworpen ontwikkelingsprogramma.

Voor de meeste mensen zijn, één tot vier koffieklysma’s per dag uitstekend. Als je vier per dag doet, stel ik voor om ‘s ochtends twee gelijk achter mekaar te doen en twee gelijk achter mekaar ‘s middags. Dit heeft het meest krachtige effect, maar is zeer veilig.

Echter, begin met niet meer dan 4 eetlepels koffie per dag. Meer dan dit veroorzaakt nervositeit in sommige mensen. Andere kunnen een total van 6 tot 8 eetlepels per dag aan koffie hebben. 

 

VOOR HOE LANG?

Voor het beste resultaat, moet een programma van koffie-klysma’s minstens een jaar worden uitgevoerd, en bij voorkeur veel langer. Veel mensen doen ze nog steeds elke dag, 10 jaar lang zonder enige moeite. Een goede vriend heeft ze continu gebruikt voor meer dan 30 jaar, omdat hij lijdt aan een rheumatische aandoening, en blijft ervan profiteren. Niet alleen heeft hij geen nadelige gevolgen ervaren zo ver ik kan vaststellen, maar zijn gezondheid wordt steeds beter.

Sommige gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat koffie-klysma’s kunnen leiden tot afhankelijkheid en de darmflora aantasten. Ik heb echter GEEN negatieve effecten van hen gezien als ze correct worden uitgevoerd.

 

WAT ALS JE ZIEK BENT?

In een algemeen boek van deze aard, kan ik niet elke situatie voorzien. Als u twijfelt aan de wijsheid van koffieklysma raadpleeg een arts of gezondheidswerker. Het volgende hoofdstuk bespreekt vele waarschuwingen en contra-indicaties voor koffie-klysma’s.