HET SLOW-OXIDIZER VOEDINGSPLAN

Door Dr. Lawrence Wilson – klik hier voor originele versie

© December 2017, L.D. Wilson Consultants, Inc.

Alle informatie in dit artikel is voor educatieve doeleinden. Het is niet bedoeld als diagnose, behandeling, recept of genezing van ziektes of gezondheidsproblemen.

NB: dit artikel werd in Amerika geschreven, en sommige dingen zijn daarom niet van toepassing op Nederland (sommige voedingsmiddelen kennen we hier bijv. niet). De hyperlinks verwijzen naar andere (onvertaalde) artikels van dr. Wilson.

INTRODUCTIE

Lees dit voedingsplan vaak om het volledig te begrijpen. Ik heb geprobeerd om dit document kort te houden, maar het bevat veel informatie. Dit voedingsplan is gedetailleerder dan het originele gebalanceerde voedingsplan (hier „nutritional balancing“ genoemd), wat door dr. Paul Eck werd gebruikt, en het werkt veel beter.

 De doeleinden van dit voedingsplan zijn:

 • ONTWIKKELING.  Als je dit concept niet begrijpt, lees dan alstublieft Voedsel en Ontwikkeling en Speciaal Voedsel voor Ontwikkeling. Ontwikkeling is een geheim van nutritional balancing.
 • MINERALEN. Mijn ervaring is dat iedereen vandaag de dag te weinig mineralen heeft, dankzij moderne agriculturele praktijken, stress, ‘rauw voedsel’ en vegetarische diëten  en het eten van geraffineerde voeding. De enige manier waarop iedereen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen kan krijgen is door middel van gekookte groente. Ook is het belangrijk genoeg te eten, drie maaltijden per dag, of zelfs vier indien nodig. Sla geen maaltijden over. U kunt makkelijk afvallen zonder honger te lijden.
 • VERTERING. De meeste mensen hebben een zwak verteringssysteem. Dit voedingsplan brengt het verteringssysteem tot rust en kalmeert het.
 • REINHEID. Meer dan 3000 chemicaliën zijn toegestaan in ons voedsel en veel van deze kunnen de gezondheid schaden. Dit is een chemicaliënvrij voedingsplan.
 • YANG. Yang is een Chinees word wat een natuurkundige kwaliteit beschrijft. Het is erg belangrijk en wordt verder uitgelegd in de volgende sectie.

ELEMENTEN VAN HET VOEDINGSPLAN

De volgende elementen worden hieronder opgesomd in orde van belangrijkheid.

 1. Belangrijkheid van het voedingsplan.  Het voedingsplan is ongelofelijk belangrijk voor ontwikkeling en nutritional balancing. Je kan het voedingsplan niet overslaan en alleen supplementen nemen. Dat werkt niet goed met dit programma!
 2. Proporties van verschillende soorten voedsel. Eet tenminste 70% gekookte groente met elke maaltijd. Dit is heel belangrijk. Je raakt er vanzelf aan gewend.
 3. Voedseltypes. Eet gekookte groente met elke maaltijd.  Eet dierlijke eiwitten (lamsvlees, kip, kalkoen, sardientjes, of eieren), ÉÉN OF TWEE keer per dag, en 400-500 gram voor een volwassene.  Eet nooit meer dan 3x per week rood vlees. Vermijdt alle tarwesoorten, alle fruitsoorten en alle suikers. Melkproducten (kaas, yoghurt en melk) en rundvlees zijn optioneel, en niet essentieel.
 4. Voedselcombinaties. Het is voor uw vertering belangrijk maaltijden simpel te houden met twee of zelfs maar één type voedsel per maaltijd.
 5. Hoeveelheid voedsel. De porties moeten gevarieerd worden met een persoon’s leeftijd, lengte en levensstijl. We staan meer voedsel toe, zolang de percentages en het type voedsel correct is.
 6. Eetgewoontes. Dit is belangrijk, het is bijv. beter geen water te drinken tijdens maaltijden, langzaam te eten en goed door te kauwen.
 7. Kwaliteit van het voedsel. Dit is een beetje belangrijk, maar is niet van kritiek belang. Biologisch is beter, maar niet noodzakelijk als u zich dit niet kunt veroorloven of als u het niet kunt vinden. Voedsel van fast food restauranten is van slechte kwaliteit en wordt niet aanbevolen. Vermijdt ook hydroponisch gekweekt voedsel (voedsel gekweekt zonder aarde). Het heeft weinig voedingswaarde en bevat chemicaliën.
 8. Vermijdt ‘yin’ voedsel. Dit is tegenwoordig van kritiek belang. Vermijdt alle fruitsoorten, alle sappen, m.u.v. 300 ml wortelsap per dag. Vermijdt ook groenten uit de nachtschadefamilie, alle rauwe groenten, de meeste gefermenteerde voeding, m.u.v. een beetje yoghurt, kefir, zuurkool en miso. Vermijdt ook rijstwafels, en gebruik slechts een kleine hoeveelheid olijfolie. Vermijdt alle geraffineerde voeding, alle voedingspoeders, smoothies, soepen, voedingsrepen en de meeste verwerkte voedingssoorten. Blauwe mais-tortilla chips zijn echter wel goed.

HET VOEDINGSPLAN:

ALGEMENE UITGANGSPUNTEN

 1. Elke maaltijd moet bestaan uit 1) 5-7 GEKOOKTE GROENTEN. Daarnaast mag je ÉÉN eiwit en/of ÉÉN zetmeelsoort. Dit betekent dat je vlees en eieren niet kunt combineren tijdens een maaltijd, omdat dit allebei eiwitten zijn. Combineer rijst en maistortillas ook niet, aangezien dit allebei zetmeelsoorten zijn. Probeer bovendien, waar mogelijk, niet al te veel kruiden, dressingen, sausjes, zoetmakers en specerijen op je voedsel te doen. Een beetje is oké om voedsel op smaak te brengen, maar te veel kan de vertering door de war sturen. Drink ook niet tijdens maaltijden, zoals bijv. melk, thee, koffie, en andere dranken. De uitzondering is dat je een beetje water kunt drinken om je supplementen mee in te nemen, maar dat is alles.
 2. Eet tenminste 3 maaltijden per dag. Sla geen maaltijden over. Het is moeilijk genoeg om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen als je drie maaltijden per dag eet. Het is nog moeilijker als je maaltijden overslaat. Als het nodig is, plan je maaltijden, houdt de tijd bij, en eet op precies de geplande momenten. Wacht niet tot je honger krijgt, zoals sommige autoriteiten adviseren. Als je geen honger hebt, probeer toch tenminste drie maaltijden per dag te eten.
 3. Afwisseling. Wissel je voeding af en roteer het. Eet niet slechts één of twee types groente of eiwit. Indien mogelijk, roteer ook het merk/type water wat je drinkt.
 4. Je kan meer dan drie maaltijden per dag eten, maar snack niet de hele dag door, want dit is niet goed voor je verteringssysteem. In plaats daarvan, als je honger hebt, eet nog een kleine maaltijd. Ga er goed en ontspannen voor zitten.
 5. Je mag veel eten, mits het het juiste soort voedsel is in de juiste verhoudingen. De juiste verhoudingen voor dit dieet zijn hieronder aangegeven.
 6. Probeer vers en biologisch voedsel te vinden, alhoewel biologisch niet noodzakelijk is. Biologisch voedsel is normalerwijze rijker aan voedingstoffen en bevat minder pesticiden.Het is niet altijd het beste, maar in de meeste gevallen wel. Bovendien is vers voedsel meestal beter dan uit de vriezer of uit blik. Toch zijn groentes uit blik beter dan helemaal geen groente of junk food. De enige reden om vers voedsel weg te gooien of te verweigeren is als het voedsel oud of bedorven is.
 7. Eet alleen volkoren, natuurlijke voeselsoorten. Dit betekent: GEEN eiwitpoeders, GEEN groene drankjes, smoothies of shakes, GEEN sapjes, met uitzondering van 300 ml wortelsap (buiten je maaltijden om), geen kunstmatige eiproducten en GEEN voedselrepen. Zie de referenties hieronder om de redenen voor deze restricties te begrijpen.
 8. Eetgewoontes. Eet langzaam, kauw goed door, zit bij het eten, en eet in een ontspannen, stille omgeving. Ideaal zou zijn wanneer je een paar minuten voor je maaltijd rust en tenminste 10 minuten na elke maaltijd. Ontwijk eten tijdens het autorijden, wanneer je overstuur bent, of op drukke, lawaaierige plekken.
 9. Kliekjes/restjes. Kook het liefst één keer per dag. Het kan zijn dat je kliekjes over hebt. Het is dan niet nodig om elke maaltijd te koken.
 10. Verhoudingen van voedsel voor slow oxidizers (per volume, niet calorieën). Dit dieet bestaat uit ongeveer:
 • 70% gaar-gekookte, en geen rauwe groente. Gebruik geen magnetron, en gebruik bij voorkeur een snelkookpan.
 • 15% eiwit, en vooral dierlijke eiwitten
 • 10% complexe koolhydraten (zetmeelsoorten/vezels zoals volkoren graansoorten)
 • 5% vetten en oliën
 • 0% eenvoudige koolhydraten (fruit en snoepgoed)
 • 0% chemicalische en verwerkte voedselsoorten

 Referenties: Organically Grown Food, Flawed Studies Of Organic Food, Genetically Modified Food, Food Faddism, Food Basics, Smoothies, Soups, Purees And Juices, Yin And Yang Of Foods.

SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN VAN HET DIEET  

GEKOOKTE GROENTE

 1. De favoriete groenten. Eet 5 tot 7 van deze groenten, en voornamelijk deze, bij elke maaltijd. Dit zijn uien (witte, rode, gele, groene, cippoline, zilver en gouduitjes), sjalotten, prei, knoflook, wortels, daikonradijs/rettich, spruiten, bloemkool (wit, oranje en paars en inclusief het groen), rode kool, koolraap, sperziebonen, broccolini en broccolette of baby-broccoli. 
 2. Hoeveelheid. Volwassenen hebben ongeveer 3 cups gekookte groente nodig bij elke maaltijd, ten minste drie keer per dag. Dit betekent 9-10 cups gekookte groente dagelijks!  Dit het meest belangrijke en moeilijkste deel van dit dieet voor de meeste mensen. Vul twee-derde van je bord met gekookte groentes!  Meet de cups groente aan hand van de hoeveelheid gekookte groente en niet de hoeveelheid rauwe groente.
 3. Hoeveel per maaltijd.  Neem bij voorkeur een kleine hoeveelheid van vijf tot zeven van de favoriete groenten bij elke maaltijd.
 4. Andere groenten. Af en toe kun je andere wortelgroenten zoals zoete aardappels, knolselderij of yams eten. Je kunt ook andere koolgroenten zoals broccoli en groene kool eten. Andere “greens” zoals spinazie, het groen van wortels, het groen van bieten, erwten, koriander, mosterdgroen, Chinese kool, Napa kool, pakchoi, snijbiet, sla en boerenkool zijn ook toegestaan. Verder kun je ook verse mais, winterpompoenen (eikels, spaghetti en butternutpompoen), okra en selderij eten.
 5. Groentes om te vermijden.  Eet geen groentes uit de nachtschadefamilie (witte en rode aardappelen, tomaten, alle pepers en aubergines). Deze groentes zijn in werkelijkheid fruitsoorten. Ze zijn te “yin”, en een beetje giftig doordat ze solanine bevatten. Vermijdt ook, of eet niet te vaak champignons, asperges, artisjokken, okra, komkommer, sla, jicama, en zomerpompoenen zoals courgettes of pattisons. Deze zijn ook ietwat giftig of yin. Alle pompoenen zijn fruitsoorten, en daardoor meer yin. Vermijdt ook gespruite groenten. De meeste bevatten een gifstof om de jonge plant te beschermen. Vermijdt ook gespruit brood, gespruite noten of noten/zadenboters en andere gespruite producten.
 6. Het koken van groente. De groente moet worden gekookt tot het zacht is, NIET RAUW OF KROKANT. De snelkookpan is de beste, snelste, lekkerste en makkelijkste manier om te koken. Andere methodes zijn stomen, stoofpot of roerbakken. Gebruik geen magnetrons. Een beetje roosteren of barbecuen is oké, maar frituur, rooster of barbecue niet al uw voedsel. Deze methoden gebruiken te hoge temperaturen die bepaalde giftige stoffen voortbrengen. Lees de snelkookpan-methode voor details over deze uitstekende manier van koken.

Redenen om te koken:

 • Het koken reduceert de hoeveelheid van een aantal vitamines in het voedsel ietwat. Daarentegen, vergroot het de beschikbaarheid van mineralen in het voedsel enorm, doordat het moeilijk verteerbare vezels afbreekt. En dit is veel belangrijker!
 • Het vergroot de Etherische Energie van de meeste voedselsoorten, en maakt het voedsel meer yang. Deze voordelen zijn allebei heel belangrijk voor ontwikkeling.
 • Het concentreert sommige voedselsoorten, zodat je er meer van kunt eten.
 • Het doodt veel bacteriën en parasieten op de groente en andere voedselsoorten.

7. Versheid en kliekjes/restjes. U kunt één keer per dag koken, het liefst in een stoofpot of stoompan, en u kunt zelfs genoeg voor twee dagen koken. Ik raadt niet aan restjes langer dan 1 extra dag te laten staan. Biologisch is beter, als u dit kunt vinden.

8. Bevroren en groentes in blik. Sommige bevroren groentes zijn oké, maar vers is het beste, dus eet niet alle bevroren groentes.  Groentes uit blik zijn niet zo goed, maar beter dan helemaal geen groente.

9. Salade en rauwkost. Onze lichamen absorberen mineralen uit rauwe groenten lang niet zo goed. Ze  zijn meer yin, en zijn niet altijd schoon. Vermijdt dit zoveel je kan, behalve misschien heel af en toe, of als garnering. Salade telt niet als portie groente. Eet niet te veel salades.

 • Gespruite groente. De enige gespruite groente die is toegestaan zijn taugé. Deze moeten worden gekookt.

Referenties: Vjiftig Redenen voor het Gekookte Groente Dieet, Nutritional Balancing Fast Food, Rauw Voedsel, Groente Toppings, Gefermenteerd Voedsel.

EIWITTEN

 1. Ongeveer twintig soorten eiwitvoedsel zijn bij dit voedingsplan toegestaan: Lamsvlees, kip, sardientjes, geroosterde amandelpasta, geroosterde tahini (sesamsaadpasta) of hummus, geit, kalkoen en ei.   Wildbraad is ook goed, behalve buffel en bizon, die minder goed zijn. Minder gewenst maar oké zijn rauwe (boeren-)kaas, yoghurt, kefir, en bonen, zoals linzen, zwarte bonen en een dozijn andere soorten.  
 2. Hoe vaak. Eet drie keer per dag eiwitvoedsel.  Dit betekent niet dat u bij elke maaltijd eiwit moet eten. U kunt eiwit bij twee maaltijden eten en een eiwitsnack. Dit kunnen kliekjes zijn (kip/vlees), één of twee eieren, amandelpasta, sardientjes of een stuk kaas. Eet niet meer dan twee keer per dag dierlijke eiwitten, en eet rood vlees slechts 2 of 3 keer per week.
 3. Versheid. Vers vlees is het beste, niet bevroren. Vermijdt worst, turkey bacon, alle varkensproducten, bratwurst, hot dogs, bologna, salami en andere soorten verwerkt vlees, zelfs geheel natuurlijke soorten. De meeste bevatten chemicalien.
 4. Portiegrootte.  Porties van eiwitvoedsel voor de meeste volwassenen moeten ongeveeer 130 tot 140 gram wegen.  Het voedingsplan van slow oxidizers zou uit ongeveer 15% eiwit moeten bestaan. Eet nooit rood vlees meer dan 3 keer per week.
 5. Kookinstructies. Alle eiwitten moeten worden gekookt. Uitzonderingen zijn kaas, yoghurt of kefir, dit moet rauw worden gegeten. De snelkookpan, stoven en stomen zijn goede kookmethodes. Kook vlees niet té gaar. Kook het in het algemeen niet langer dan 1 uur. Een uitzondering is een hele kalkoen of een ander groot stuk vlees. Roosteren (bijv. barbecuen) en bakken zijn minder goed. Doe dit slechts af en toe.
 6. Lamsvlees. Dit is een geweldige vleessoort, van een dier wat bijna altijd in de wei opgegroeid is, zelfs lamsvlees uit de supermarkt. Eet twee porties per week. Het is het beste soort rood vlees, en een belangrijk soort voedsel voor ontwikkeling.
 7. Sardientjes. Dit is ook een geweldige bron van eiwitten. Het bevat veel RNA, DNA, selenium, omega-3 vetzuren en vitamine D, en eiwitten van goede kwaliteit. De meeste sardientjes worden wild gevangen en vers gekookt. Drie tot vier sardientjes uit blik per week zijn ideaal, maar niet meer dan dat, aangezien vis giftig kwik (mercury) bevat. Alle merken zijn oké, maar atlantische vis schijnt minder kwik te bevatten. Graat en huidvrije sardientjes schijnen ook minder kwik te bevatten.
 8. Wildbraad. Eland, hert, en andere soorten wildbraad zijn goed.  Vermijdt bizon en buffel. Om de één of andere reden zijn deze minder goed.
 9. Rundvlees. Dit is een gehybridiseerd voedsel, en niet nodig. Als je wilt, eet één portie per week of minder.
 10. Eieren. Mannen kunnen tot 8 eieren per week eten. Vrouwen kunnen tot 6 eieren per week eten.  Meer dan dit kan tot leververgifting leiden en is schadelijk. Eet eieren altijd zacht-gekookt met het eigeel vloeibaar. Dit betekent zachtgekookt, gepocheerd, licht gebakken of papperig roerei. Vermijdt hardgekookte eieren, quiche en andere hardgekookte eieren zoals omeletten en broodjes ei.
 11. Melkproducten. Ideaal zou zijn als je rauwe melkprodukten kunt vinden. Biologisch is ook beter dan standaard melk. Drink ongeveer 120 ml of minder melkprodukten per dag.  Het is niet een essentieel voedsel.
 12. Noten en zadenboters. Eet elke dag ongeveer 1 eetlepen geroosterde amandelboter (geen losse amandelen). De boter is makkelijker te verteren. Af en toe zijn andere notenboters ook oké, maar andere notenboters zijn te yin en moeilijker verteerbaar. VERMIJDT alle noten en zaden.
 13. Gedroogde bonen (peulvruchten/legumes). Deze zijn ietwat yin. Twee porties per week zijn toegestaan. Groene of bruine linzen zijn het beste.
 14. Eiwitpoeders en smoothies. Vermijdt deze allemaal!  Dit 1) zijn meestal verschrikkelijke voedselcombinaties 2) bevat te veel water gemixt met voedsel, wat slecht voor de vertering is 3) is te yin (rauwheid, in stukken gebrokenheid en vloeibaarheid zijn allemaal kwaliteiten die als yin beschreven kunnen worden), 4) bevatten in het algemeen minder voedingsstoffen dan de hele voedingsmiddelen, en 5) worden meestal gehaast gegeten, in plaats van gekookt, en gedegen gekauwd voor een goede absorptie.
 15. Vermijdt alle vegetarische diëten. Deze zijn te yin en bevatten ontoereikend essentiële voedingsstoffen.  Vegane diëten zijn het allerslechts.
 16. Vis en zeevruchten. Helaas bevat alle vis, met uitzondering van kleine visjes zoals sardientjes, te veel kwik om het te kunnen eten. Eet daarom slechts 3-4 blikjes sardientjes per week. Indien gewenst, kun je één keer per week een portie ansjovis, haring of spiering eten. Dit zijn ook kleine visjes, en bevatten daarom minder kwik. Zeevruchten of schaaldieren zijn meestal nog erger verontreinigd met kwik en andere gifstoffen dan vis. Vermijdt alle garnalen, krabben, kreeften, coquilles, oesters, octopussen, calamari/inktvis, paling en andere zeevruchten.
 17. Bottenbouillon. Bouillon, gemaakt met botten is een geweldige bron van calcium en fosfor. Echter, sommige bouillons bevatten te veel lood. Daarom, vanaf December 2017, maak bottenbouillon alleen van rundvleesbotten, en enkel twee keer per week. Eet geen kip of lambottenbouillon (zie het artikel over Bottenbouillon).

Referenties: Protein Foods, Vegetarian Diets, Sardines, Dairy Products, Kosher Eating, Beef, Smoothies.

 

ZETMELEN, GRANEN OF COMPLEXE KOOLHYDRATEN

 Mensen met een langzame oxidative hebben een dieet laag in koolhydraten nodig, maar niet zo laag als bij mensen met een snelle oxidative. Ongeveer 10% van het dieet kan uit complexe koolhydraten bestaan. Eet minder als u koolhydraten of graan niet goed tolereert. Echter, er is niets mis met het eten van wat graan. Hier zijn de details voor mensen met een langzame oxidatie: 

 1. Blauwe mais. Dit is een van de beste koolhydraten voor ontwikkeling. Dit kan het beste in de vorm van blauwe tortillachips gegeten worden. De plaataardige olie die hierbij gebruikt wordt is niet een groot probleem, zelfs niet canola-olie. Soms zijn geode blauwe maistortilla’s ook te vinden. We raden niet aan blauw maismeel te kopen, omdat het niet vers genoeg is. Mensen met een langzame oxidative mogen ongeveer twee zakken blauwe maistortilla chips eten, mits dit een zak van 250 gram is.
 2. Andere granen. Deze werken minder goed voor ontwikkeling. Mensen met een snelle oxidatie moeten ze helemaal overslaan, of heel weinig eten wanneer zij blauwe maischips niet goed kunnen hebben. Het gaat om haver, rogge, gerst, rijst, wilde rijst, quinoa, gierst en amarant. Andere zetmelen zijn zoete aardappels en yams. Dit zijn technisch gezien groenten, maar worden meer verteerd als zetmelen. Af en toe zijn deze oké, maar ik raad aan deze niet meer dan één keer per week te eten. Eet geen witte of rode aardappelen!, deze behoren tot de nachtschade-familie.
 3. VERMIJDT alle tarwe, kamut, einkorn of boekweit, alstublieft. Deze irriteren het darmkanaal sterker. Vermijdt vooral produkten gemaakt met witte bloem. Dit zijn cakes, koekjes, pasteitjes, broden, muffins, bloemtortilla’s, warme en koude cereals, soepen aangedikt met bloem, en pasta. Pasta, gemaakt van rijst, mais of quinoa is beter, maar wordt niet echt aangeraden. Eet het slechts af en toe.
 4. Kookinstructies. Blauwe maischips zijn erg makkelijk, en bevatten stoffen voor ontwikkeling. Als je graan eet, kook deze altijd goed door. Het lichaam kan de voedingstoffen in rauwe granen niet goed absorberen.  Vermijdt alle rauwe granen, zoals muesli, trail mix etc. Zet granen niet in de week voor het koken. Dit maakt ze meer yin.
 5. Voedselcombinaties. Mix zware zetmeelsoorten niet met eiwitten in één maaltijd. Eet ook niet meer dan één zetmeelsoort per maaltijd. Drink ook geen melk, noten- of zadenmelk, of een andere vloeistof over granen zoals haver of gierst. Dit verdunt de darmsappen. Het is beter om de granen droog, of met een beetje boter te eten.
 6. Rijstwafels. Vermijdt rijstwafels. Dit is een intensief verwerkt product en niet zo voedzaam.
 7. Brood. Vermijdt brood, zelfs biologisch volkorenbrood of meerzadenbrood. Brood is een meer beschadigd voedsel, omdat deze op hoge temperatuur worden gebakken. Een beetje gluten-vrij brood is oké, als u het echt nodig hebt.

Referenties: Blue Corn, Carbohydrate Addiction, Carbohydrates, Bread, Gluten, Amaranth

 

VETTEN EN OLIEN

 1. Hoeveelheid. Het slow oxidizer voedingsplan is een “low-fat” dieet (weinig vet).  Het vet dat het voedsel in het slow oxidizer dieet bevat is genoeg!  Eet donker kippenvlees (het beste), lam, geit, eieren, sardientjes, amandelpasta, tahini of hummus, blauwe maischips en als u wenst, een beetje kaas, yoghurt of rundvlees. Dit bevat genoeg vet en olie. Voeg geen extra vet toe aan uw dieet.
 2. De beste vetten: Vettig vlees, zoals donker kippenvlees, donker kalkoenvlees, lamsvlees en vettige stukken rundervlees. Wildvlees (m.u.v. bison en buffel), en geroosterde amandelboter bevat ook hele gezonde olie. Andere gezonde vetten kunnen worden gevonden in eigeel, een beetje rauwe of biologische melkproducten, zoals boter, room, volle yoghurt of roomkaas. Boter is beter dan ghee, omdat het minder verwerkt is. Echter, eet slechts af en toe boten, omdat het yin is. In Amerika is de “Challenge-boter” het beste merk uit de supermarket.
 3. Plantaardige olie. Gebruik deze slechts af en toe, en kook niet met olie. De plantaardige olie in blauwe maischips is oké. . Minder goed zijn ongeraffineerde lijnzaad, hennep, of andere minder bewerkte olien. Het probleem met deze oliesoorten is dat ze snel ranzig kunnen worden – zelfs in de koelkast, waar ze bewaart moeten worden.
 4. Fruit olie. Dit is te yin voor dagelijks gebruik. Dit omvat kokosolie, palmolie, en olierijk voedsel als avocado. Het omvat ook olijfolie, alhoewel een klein beetje oké is.
 5. Vermijdt gefrituurde voedingsmiddelen. Vermijdt gefrituurde voedingsmiddelen zoals patat, omdat de olie vaak beschadigd is.
 6. Vermijdt alle krill olie, primrose/primula olie, en bernagieolie. Deze zijn ook ietwat giftig. Vermijdt ook margarine, bakvet, varkensvet, spek/bacon en andere botervervangers. Vermijdt ook verwerkt en ingeblikt vlees, die vaak geoxideerd vet bevatten.
 7. Wanneer u zich erg zorgen maakt over een verhoogd cholesterol:  Uw cholesterol zal zich normaliseren met dit programma, in bijna alle gevallen, zonder dat u het vet in uw voeding moet beperken. Als u erg bang voor cholesterol bent, begin met minder vlees, eieren en boter. In plaats hiervan, eet meer olijfolie en geroosterde amandelboter om het vet binnen te krijgen.

Referenties: Vetten en Olien, Boter

 

FRUIT EN ANDERE EENVOUDIGE KOOLHYDRATEN

 1. Het enige toegestane fruit. Het enige fruit wat is toegestaan volgens dit voedingsplan is max. 4 olijven per week. De beste olijven zijn gedroogde zwarte botija olijven, aangezien deze meer yang zijn.
 2. VERMIJDT alle andere soorten fruit. Fruit is tegenwoordig 1) extreem yin in macrobiotische terminologie, 2) bevat te veel suiker, en verstoort het bloedsuiker daarom 3) bevat fruitzuren die de vertering in de war stuurt en de tanden beschadigd, 4) bevordert de groei van candida albicans en andere gist en schimmelsoorten, 5) wordt vaak besproeid met ongezonde “natuurlijke” pesticiden, zelfs biologisch fruit, 6) absorbeert veel giftig kalium uit N-P-K meststoffen.  Deze kunstmest word voor de meeste fruitsoorten gebruikt, zelfs biologische, en 7) de mineralen in fruit zijn niet gebalanseerd genoeg voor onze lichamen.                                                                                                                                          De meeste clienten voelen zich veel beter bij het geheel vermijden van fruit.  Ik weet dat dit verschilt van het advies van sommige dokters, maar het werkt heel goed. Meer over dit belangrijke onderwerp is te lezen onder Fruit-Eten en Tropische Fruitdranken op de website van dr. Wilson.
 3. VERMIJDT alle andere simpele koolhydraten. Dit omvat suiker, honing, ahornsiroop, agavesiroop, fruitconcentraat, dextrose, glucose, fructose, maissiroop, rijstzemelensiroop, agave nectar, maltose chocolade of malt zoetstof. Vermijdt ook voedsel met veel suiker, zoals ALLE snoep, koekjes, cakes, pasteitjes, ijs, soda pop, en andere zoete bereidde voedingsmiddelen. Deze veroorzake grote fluctuaties in bloedsuiker en insulinelevels, en honderden andere problemen in het lichaam.
 4. Toegestane zoetstoffen. Ik kan geen enkele zoetstof aanraden. Probeer uw eten niet te verzoeten.   I Zoetstoffen zijn allemaal yin en ietwat giftig, zelfs de natuurlijke zoetstoffen.
 5. Kunstmatige zoetstoffen. Gebruik geen Nutrasweet, aspartame, Equal, Splenda, saccharine of andere kunstmatige of kalorievrije zoetstoffen. Het kan een tijdje duren om van de zoetigheid af te kicken, maar het is de moeite waard. Leer voedsel te eten, zonder daarbij zoetheid nodig te hebben.

Referenties: Fruit-Eating, Tropical Fruits, Sugar, Sugar, Sweet And Dangerous, Sugar Addiction, Aspartame, Botija olives, Caffeine And Sugar Substitutes

JUNK EN CHEMISCHE VOEDING

Dit omvat ALLE WITTE BLOEM PRODUKTEN zoals broden, pastijtjes, donuts, bagels, pretzels, cupcakes, cakes en andere soorten gebak. Andere voorbeelden zijn drankjes zoals Kool-aid™, soda pop, bier, wijn, sterke drank, gezoete koffie, en de meeste sportdranken zoals Gatorade en Recharge. Nog meer voorbeelden zijn ijs, snoep, healthfoodrepen en chocola. Pure, bittere chocolade is ook geen gezonde optie. Deze voeding is van weinig waarde en kwaliteit, en is vaak irriterend en giftig voor het lichaam.

DRANKEN

 1. Het beste drinkwater. Het beste is normalerwijze mineraalwater. Varieer het merk bronwater als je voor dit soort water kiest. Een goede tweede optie is kraanwater wat door een waterfilter gezuiverd is (koolstoffilter). (Gebruik een koolstof, koolstofblok of zandfilter voor het filteren van water.  Gebruik geen multi-stage filters, deze lijken het water te beschadigen). Amerikaans of Canadees bronwaters is in het algemeen beter dan Europees mineraalwater, ookal zijn Evian en Acqua Panna erg goed (NB: hij bedoelt hier natuurlijk het Europese mineraalwater wat in Amerika te verkrijgen is). Mineraalwater uit plastic flessen is oké. Bruisend mineraalwater is oké, zelfs met smaakjes, maar dan wel zonder suiker! Mineraalwater in plastic containers bij de supermarkt kopen is veilig genoeg. Een andere optie is om het mineraalwater bij u thuis te laten leveren in kringloop plastic containers. Nog een optie is om een bron in uw buurt te vinden, waar u uw eigen flessen kunt vullen, meestal gratis. Ga naar www.findaspring.com om een gezonde bron bij u in de buurt te vinden.
 2. Hoeveelheid. Volwassenen moeten 2,5 tot 3 liter water per dag drinken. Een goede gewoonte is om direct na het ontwaken een liter mineraalwater te drinken.
 3. Drink niet te snel voor/na uw maaltijden. Om uw supplementen in te nemen mag u een kleine slok drinken. Maar probeer anders eerst een uur na je maaltijd weer te drinken en tot 10 minuten voor een maaltijd.
 4. Vermijdt omgekeerde osmose waterfilters. Dit is heel belangrijk. Problemen met omgekeerde osmose water zijn 1) het lijkt het lichaam niet goed genoeg te hydrateren, 2) het bevat weinig mineralen, 3) het is te yin, en 4) het lijkt altijd een beetje plastic residu van het plastic membraan waar het water doorheen gedreven wordt op te nemen. Het probleem is bij dit soort water veel groter dan bij het drinken van mineraalwater uit plastic flessen.
 5. Vermijdt alkalisch water.  Alle alkalische watersoorten zijn te yin en verstoren de chemie van het lichaam, zelfs als het voor tijdelijke voordelen zorgt. Vermijdt ook “designer water” die in markten of in gezondheids-winkels verkocht worden. Bronwater kan soms wel en dan weer niet puur zijn.
 6. Voeg geen mineralen of zout aan uw drinkwater toe.
 7. Andere dranken. Vervang uw water niet door middel van andere dranken. Deze hydrateren het lichaam niet goed genoeg. U mag echter één kopje koffie of één kopje zwarte of witte thee of milde kruidenthee per dag drinken. Drink geen groene thee, aangezien dit meer caffeine bevat en meer yin is.
 8. Melk. Alle soorten melk zijn yin, en worden daarom niet aangeraden bij dit voedingsplan. Een uitzondering is dat baby’s het vaak goed doen met melk. Wanneer borstvoeding niet beschikbaar is in de eerste 3 jaren van het leven, werken koeien, geiten of schapenmelk vaak goed. Volwassenen zouden koeien- of geitenmelk moeten beperken tot niet meer dan 120 ml per dag, 1 of 2 keer per week. De beste melk is biologisch en rauw, als dit beschikbaar is. Vermijdt sojamelk, rijstmelk, amandelmelk en hennepmelk. Deze zijn minder voedzaam en meer yin.
 9. Bouillon en soep. Vermijdt alle vleesbouillon, aangezien dit meestal ietwat giftig is. Vermijdt soep, met uitzondering van dikke groentesoep (af en toe). (Zie de referentie over soepen)
 10. Sappen. 300 ml wortelsap per dag of 30-60 ml tarwegrassap per dag is goed. Echter, drink tarwegrassap hoogstens 3x per week, en maximaal 60 ml per keer. Versgeperst wortelsap is het beste. Dit kan je met ieder type persmachine doen. Gebruik geen Vita-Mix of een andere blender. Dit doet niet hetzelfde als een perser. Wortelsap kan ook in de winkel worden gekocht. Als je erg gevoelig bent voor de suiker in de wortelsap, drink dan niet te veel tegelijk. Drink een beetje en bewaar de rest in de koelkast, en drink dit een paar uur later. Het is oké als de wortelsap over te slaan als u het niet verdraagt. Drink 15 minuten voor een maaltijd wortelsap of tussen maaltijden, aangezien het niet goed verteert wordt met vast voedsel. Geef een kind onder 5/6 jaar nooit wortelsap. Het is te zoet. Melk is zoet, maar bevat andere ingredienten die het aanvaardbaar maken voor baby’s en jonge kinderen. Tarwegrassap kunt u het beste kopen in een winkel die het vers maakt. Bevroren tarwegrassap is oké. Koop het niet in poedervorm. DRINK GEEN ANDERE SAPPEN!  Dit omvat groene sappen, V-8 sappen, fruitsappen en pakjes sap.
 11. Fruitsappen en kombucha thee. VERMIJDT deze allebei!  Kombucha thee bevat een schadelijke amphetamine-achtige stof.
 12. Zoete dranken en alcohol.  Zoals uitgelegd in de paragrafen hierboven, vermijdt alle frisdranken, soda pop, diet soda, alle zoete dranken zoals limonade, Kool-aid, Gatorade, Recharge, energiedrankjes en alcohol. Alcohol is een drug en verstoort de ontwikkeling. Wijn is tegenwoordig één van de meest verontreinigde alcoholische dranken. De meeste bevatten arsenicum en lood, zelfs als het etiket „biologisch“ zegt.

Referenties: Drinking Water, www.findaspring.com, Bone Broth, Carrot Juice, www.realmilk.com (als hulp bij het vinden van rauwe melkprodukten) Smoothies And Juices, Kombucha, Alkaline Water

 

GEFERMENTEERD VOEDSEL

Het enige gefermenteerde voedsel wat is toegstaan is zuurkool, miso, yoghurt, kefir en kaas. Daarnaast is een beetje tofu of tempeh oké, maar dit van slechtere kwaliteit en kunt u beter vermijden. Andere gefermenteerde voeding is te yin, en veel bevatten aldehyden.  Vermijdt vooral kombucha thee.

Referenties: Fermented Foods, Kombucha Tea

 

KRUIDEN EN SPECERIJEN

Aantekening: Voeg zeezout en kruiden het liefste achteraf aan je gerechten toe. Dit heeft verschillende redenen, maar is bijv. beter, omdat sommige kruiden het beste rauw in plaats van gekookt gegeten worden.

 1. Zeezout. Dit is noodzakelijk als bron van mineralen. Een goed merk is Real Salt door Redmond, en er zijn andere. VERMIJDT TAFELZOUT, aangezien dit geraffineerd is en hieraan vaak aluminium en andere gifstoffen toegevoegd worden. VERMIJDT ook Himalaya of Himalaya Roze zout, aangezien dit veel aluminium bevat.
 2. Dragon/Slangenkruid. Dit is goed, vooral voor mensen met een “four lows” patroon. Biologisch is niet nodig.
 3. Andere kruiden. De betere kruiden zijn knoflook, gember, mosterd, dille, kurkuma, gedroogde koriander, currypoeder, komijnenzaad, klitwortel, mierikswortel/rammenas, oregano, basilikum, rozemarijn, tijm, marjolein, en peterselie.
 4. VERMIJDT tafelzout, zwarte peper en hete kruiden, ookal is een beetje cayennepeper oké. Vermijdt ook de meeste andere kruiden, vooral oosterse kruiden, aangezien deze veel te veel giftige metalen bevatten.

Referenties: Salt, Herbs

 

SAMENVATTING VAN VOEDINGSMIDDELEN OM TE VERMIJDEN BIJ DIT VOEDINGSPLAN: 

 1. Alle varkensproducten (ham, varkensvlees, spek, bacon, en varkensvet/reuzel).
 2. Alle sojaprodukten, behalve miso en een beetje tamari of natuurlijke sojasaus.  Sojaprodukten om te vermijden zijn sojamelk, soja-eiwitpoeders, soja-hamburger helper, getextureerd plantaardig eiwit of TVP, tofu, tempeh en andere.
 3. Alle noten en zaden (m.u.v. amandelboter)
 4. Alle algen, inclusief spirulina, chlorella en andere.
 5. Alle eiwitpoeders en maaltijdvervangers
 6. Alle hard-gekookte eieren, zoals quiche en omelet.
 7. Alle verwerkte vleessoorten, orgaanvlees en amerikaanse kaas of “namaakkazen”.
 8. Alle fast food.
 9. De meeste kant en klare of verwerkte voedingsmiddelen. Koop en bereidt je eigen maaltijden voor.
 10. Bevroren kant en klare maaltijden, aangezien deze veel chemische ingredienten bevatten. Lees het etiket, als je het niet zeker weet.Sommige bevroren maaltijden zijn oké, maar niet veel.

 

ANDERE ONDERWERPEN

HET VOEDEN VAN KINDEREN

Dit kan af en toe nogal een uitdaging zijn. Enige regels zijn:

 1. Keuzes. Geef kinderen altijd meerdere keuzes (allemaal goede keuzes) wat hun voedsel betreft. Het is een manier waarop je het kind in zijn waarde kan laten. Ik weet dat het meer werk is, maar het helpt.
 2. Inclusiviteit. Waar mogelijk, neem het kind mee met boodschappen doen en laat het helpen bij het klaarmaken van eten. Dit werkt meestal beter dan gewoon maaltijden voorschotelen, maakt niet uit hoe mooi en goed voorbereidt de maaltijden zijn.
 3. Een goed voorbeeld. Ouders moeten het voedingsplan ook volgen. Dit helpt heel veel bij het voeden van kinderen. Je kunt samen je neus ophalen en vieze gezichten trekken bij het eten van knolrapen, bijv. Het is ook moeilijk van een kind te verlangen dat het heel veel groente eet, wanneer je dit niet zelf ook doet.
 4. Plezier en ontspannen. Wees niet te serieus, te rigide of te fel wat betreft het voedingsplan. Lach veel, speel wat met het eten, wees creatief en rustig omtrent het voedingsplan. Wanneer je bij kinderen een dieet probeert te forceren werkt dit vaak averechts, en veroorzaakt dit vaak erg veel boosheid en wrok.
 5. Onderhandelen. Dit betekent een kind rustig uitleggen dat u, de ouder, van uw kind houdt en daarom wilt dat het kind goed eet. Wanneer het kind meedoet, dan bent u bereid het te belonen met verscheidene cadeautjes, privileges, uitstapjes, voedsels, etc. De beloningen hangen af van de leeftijd en het type kind. Het kan een film zijn, een cadeautje kopen, of een pizzapunt één keer in de week, of een stukje chocolade of koek één keer per week.

Wanneer het kind niet mee wil werken, dan moeten er consequenties volgen. En hierbij moet u consequent blijven, zelfs als de maatregelen streng zijn, zoals de computer wegnemen, televisietijd, filmen of de auto van een tiener wegnemen. Wanneer u niet consequent bent, werkt onderhandeling niet. Op deze manier met kinderen te werken is heel goed voor hun groei en ontwikkeling richting volwassenheid. Het is echter belangrijk dat de regelingen helder zijn, en u moet de consequenties ook echt doorvoeren. Dit is een veel betere methode dan kinderen dwingen bepaalde dingen te eten, of andere dingen te vermijden. Onderhandelen is veel werk voor de ouder, dus wees voorbereidt en hopelijk volgen ouders het programma, waardoor ze de energie en het begrip zullen hebben dit te doen.

 1. Experimenteer. De hierboven genoemde dingen zijn algemeen. Er zijn veel manieren om uw kind te leren beter te eten. Begin bijvoorbeeld met een klein beetje van een nieuw voedsel, en gebruik dressingen waar nodig, om het lekkerder te laten smaken.
 2. Room voor de kleintjes. Wanneer dit helpt, voeg een beetje verse, dikke room toe aan veel voedingsmiddelen voor kleine kinderen. De meeste zijn gek op room en hebben het vet nodig.
 3. Geduld. Er is geen vervangingsmiddel voor geduld bij het opvoeden van kinderen. Sommige zeggen dat het de essentie van liefde is. Alle kinderen leren, en maken daarom fouten, luisteren naar de verkeerde mensen en hebben soms vreemde ideeen. Onthoudt, uw kind weet niet veel over nutritional balancing, heeft zo zijn/haar eigen voorkeuren en afkeer, en wordt door andere mensen beinvloedt.
 4. Geef nooit op. Dit wordt altijd geinterpreteerd als een teken dat u niet van je kind houdt, dus geef niet op. Probeer gewoon een andere tactiek of strategie.

 

DRESSINGEN

Wanneer u niet van droge groente of andere delen van dit voedingsplan houdt, kunt u dressingen toevoegen voor smaak. Dit kan varieren van een beetje boter, room, slagroom, zout, knoflook, cayennepeper of mosterdpoeder, sojasaus, saladedressing, amandelsaus (amandelboter gemixt met een beetje water), pesto, tot chillisaus. Lees Hoe om meer groente in uw diet te verbergen voor meer groente-suggesties.

 

GENETISCH GEMODIFICEERD VOEDSEL

Vermijdt dit, indien mogelijk. De kwaliteit van dit voedsel is meestal minder. Eis dat genetisch voedsel geetikkeerd wordt, zodat u weet wat u eet.

 

BOODSCHAPPEN DOEN 

Doe tenminste één keer per week boodschappen voor groente en vlees. Deze uitstapjes hoeven niet veel tijd te kosten. Ga het liefst wanneer het niet te druk is, en wanneer er meer dan genoeg keuzemogelijkheden zijn. Wanneer u nog andere boodschappen te doen heeft, koop het eten als laatste zodat het koud en vers blijft. U kunt ook een geinsuleerde koeltas in de kofferbak hebben, waar u etenswaar wat koud moet blijven in kunt doen. Dit omvat groentes, vlees, boter, eieren en andere melkproducten. Zodra u thuiskomt, stop de groentes in de koelkast. Een simpel, relatief goedkoop apparaat genaamde de Fridge Freshener houdt groente en vlees veel langer vers. Om te bestellen, bel 1-877-877-0747 of ga naar www.naturesalternatives.com

 

HONGERSNOOD

De volgende groepen mensen verkeren in hongersnood/zijn uitgehongerd: diegenen die maaltijden overslaan, vegetariers, vooral veganen, rauw voedsel-eters, salade-eters, junk food of verwerkt voedsel-eters, knabbelaars (diegenen die niet veel eten), en diegenen die in fast food restauranten eten.

 

KOOKMETHODES, KEUKENGEREI EN METHODES 

De Snelkookpanmethode voor groente, graan, vlees en bonen is het beste. Stoemn en stoofpotten zijn andere goede methodes om te koken. Kook niet met olie, boter om andere vetten, want dit zal voor te veel vet in uw eten zorgen. Er is genoeg vet in het dieet voor een langzame oxidatie. Gebruik glas, enamel of roestvrij stale pannen. Een stomer van plastic is ook oké. Kook vlees echter niet urenlang. 1 uur is genoeg in de meeste gevallen. Bakken, frituren en barbecuen is oké, maar met mate, aangezien dit vanwege de hoge temperaturen minder goed is en enige schadelijke chemicalien produceert.

Vermijdt beschadigde aluminium pannen en magnetrons. Magnetrons schaden het voedsel meer dan standaard kookmethoden. Het is belangrijk voor uw genezing en het behoudt van uw gezondheid om de moeite te doen uzelf te voeden/verzorgen dmv het klaarmaken van gezonde maaltijden. Van centraal belang in dit voedingsplan zijn „gewoontes“, en dit wordt makkelijker met de tijd, zodra u er gewend aan raakt.

 

EETGEWOONTES 

Eet geregeld, ontspannen maaltijden, waarvoor u rustig gaat zitten. Eet slechts één of twee voedselsoorten per maaltijd. Dit simplificeert de vertering sterk. Eet langzaam en bewust. Kauw elke hap ten minste 15-20 keer, dit zorgt voor de beste verteerbaarheid. Houdt het gesprek gezellig tijdens de maaltijd. Bekritiseer kinderen niet en bespreek geen negatieve dingen tijdens de maaltijd. Probeer uw maaltijd tot een plezierige activiteit te maken. Eet niet verder wanneer u vol zit. Blijf ook minstens 10 minuten zitten als u uitgegeten bent. Als u dit kunt en als u het nodig hebt, neem een dutje of siesta na het eten. Vermijdt eten in de auto, terwijl u staat, tijdens een telefoongesprek of terwijl u gehaast bent. Deze gewoontes zijn slecht voor uw vertering, zorgen voor maagklachten, en verminderen de voedingswaarde van het eten.

 

SNACKS 

Een algemene regel is, snack niet tussen maaltijden of ´s avonds. Het is meestal niet nodig. Drink wat bronwater/mineraalwater, of een kopje thee, als u in verzoeking geraakt (bijv. ´s avonds bij het t.v. kijken). Wanneer uw bloedzuiker instabiel is, kunt u een snack, of nog beter, een kleine maaltijd tussen uw normale maaltijden nemen. Deze snack zou een beetje vet en misschien wat eiwit moeten bevatten. Voorbeelden zijn een zacht-gekookt ei, wat rauwe geitenmelk, vleeskliekjes, wat natuurlijke kalkoenjerky, een portie geroosterde amandelboter op een paar rijstkrackers. Een andere snack is een paar blauwe tortillachips (in Europa moeilijk verkrijgbaar!). Wanneer uw bloedsuiker heel onstabiel is kan het zijn dat u vijf of zes kleine maaltijden per dag nodig hebt, een paar maand lang, tot uw gezondheid verbetert.

 

REIZEN EN RESTAURANTEN 

Wanneer u niet graag kookt, of als u reist, kan eten in een restaurant goed werken, zolang u de regels volgt:

 1. Hygiene. Kijk of het restaurant er schoon uit ziet. Dit kan een groot probleem zijn voor sommige restauranten.
 2. Gekookte groente. Verzeker dat het restaurant genoeg gekookte groente serveert. Vraag naar het menu voor u gaat zitten, wanneer u dit niet zeker weet. Ethnische Oosterse restauranten zijn vaak een goede optie waar gekookte groente te vinden is, zoals een Oost Indisch en Chinees restaurant.  Thaise restauranten koken het eten vaak niet genoeg, en gebruiken veel kokosolie en pindaproducten.
 3. Rust en stilte. Ga in een rustige ruimte zitten. Vermijdt lawaaierige tafels, rook en loeiende televisies en muziek.
 4. Televisie en muziek. Vraag of ze het volume van de muziek zachter kunnen zetten (als het te luidruchtig is).
 5. Vraag naar wat u wilt. Bijv., vaak moet u naar een drievoudige portie gekookte groente vragen. De meeste restauranten helpen u graag.
 6. Brood en salade. Als deze worden geserveerd, vraag of ze deze weer kunnen wegbrengen.
 7. Rauw voedsel. Eet nooit rauw voedsel in een restaurant,in verband met hygieneproblemen.
 8. Water.  Breng uw eigen water of bestel bronwater.
 9. Supplementen. Breng uw supplementen mee, of slik ze in de auto voor je het restaurant betreedt.
 10. Fast food. Fast food ketenrestauranten zijn vaak het slechts, omdat zij besparen moeten, chemicalien in hun voedsel verbergen en gebruik maken van magnetrons, en andere methoden die de kwaliteit van het voedsel schaden.
 11. Breng of kook uw eigen voedsel. Overweeg op reis in een appartement met een kleine keuken te overnachten. Vandaag zijn op vele hotelkamers koelkasten te vinden, en u kunt een elektrische stomer meenemen om op uw hotelkamer uw eigen eten te koken. Neem voedsel mee in uw auto, of zoek bij aankomst een markt en koop daar eten voor uw trip. Dit bespaart vaak veel geld en tijd, aangezien u zult krijgen wat u wilt, zonder moeilijkheden. Voor meer over eten tijdens reizen, lees de artikels hieronder.

Referenties: Eating When Traveling, Restaurants

 

Referenties en gerelateerde artikelen

Yin And Yang Healing