DE TWIST PROCEDURES

door Dr. Lawrence Wilson                                          klik hier voor het originele artikel

© Maart 2017, L.D. Wilson Consultants, Inc.

Alle informatie in dit artikel is voor educatieve doeleinden. Het is niet bedoeld als diagnose, behandeling, recept of genezing van ziektes of gezondheidsproblemen.

Inhoudsopgave

 1. INLEIDING
 2. DE WERVELKOLOM TWISTS
 3. DE NEK TWISTS
 4. DE ARM STREKKINGEN
 5. BENEN EN VOETEN
 6. ANDERE ONDERWERPEN

____________________________

I. INLEIDING

Dit artikel begon als een simple oefening, het twisten van de wervelkolom om de spanning in de wervelkolom lost e laten en weer in lijn te brengen. Het is echter uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van elk nutrititional balancing programma.

De volgende oefeningen zullen u zeker helpen beter te voelen, er beter uit te zien, en veel sneller te ontwikkelen. De procedures passen goed bij onze criteria voor een therapie, die eenvoudig, goedkoop, onschadelijk indien correct toegepast en zeer krachtig en effectief is.

 

II. DE WERVELKOLOM TWISTS

Er zijn vijf varianten, of manieren om dit te doen. Ze zijn allemaal een klein beetje anders. De ene methode kan beter werken dan de andere om uw rug bij te stellen. Probeer ze dus allemaal, vooral als u rugklachten heeft. De varianten zijn:

 1. Wervelkolomtwist met één been in de lucht.
 2. Wervelkolomtwist met één been met gebogen knie.
 3. Wervelkolomtwist met beide benen met gebogen knieën.
 4. Wervelkolomtwist op de buik liggend.
 5. Wervelkolomtwist in de special houding.

Hier vindt u de details:

Variant #1. Wervelkolomtwist met één been in de lucht. Ga op je rug op een bed, bank of massagetafel liggen, met uitgestrekte benen, parallel aan elkaar, niet gekruist. Uw armen moet u naar de zijkanten strekken. Dit is zodat wanneer u uw rug draait, uw schouders op het bed of de bank blijven liggen. Houdt uw hoofd recht, en kijk naar het plafond. Gebruik geen kussen onder uw hoofd. Hier is de oefening:

 • Til het linkerbeen op, zodat uw voet hoog in de lucht is.
 • Strek je tenen. (Uw voet zal zijn als die van een ballerina met de tenen gestrekt.)
 • Aanbellen (doe alsof u met uw grote teen een deurbel indrukt in de lucht boven u). Dit verspreidt energie door het been tot in de grote teen. Een andere visualisatie voor deze stap is om u voor te stellen dat een dikke koperen draad door uw been, voet en grote teen loopt. Geef de draad energie door mentale energie door de draad richting uw grote teen te sturen. Nu hebt u de juiste houding aangenomen voor de wervelkolomtwist.
 • Zwaai naar rechts. Breng de linkervoet naar rechts, zwaai het over en langs het rechterbeen. Ga zo ver als u comfortabel kunt. Idealiter zou uw linkervoet het bed of de bank aan moeten raken. Doe dit eerst zachtjes, omdat het een twist is. Echter met een beetje oefening kunt u het met meer kracht doen. Dit kan soms nodig zijn om uw rug aan te passen. Wees niet verbaasd als je ruggengraat popt of kraakt tijdens deze procedure. Dat is volkomen normaal.
 • De extra twist. Voor een extra push, For an extra push, kunt u dichtbij de rechterkant van uw bed of bank of massagetafel liggen (echter niet zo dichtbij dat u ervan af zou kunnen vallen). Wanneer u uw linkerbeen over het rechterbeen dat op het bed of de bank ligt beweegt, ga verder tot uw been de vloer onder uw bed, bank of massagetafel aanraakt. Dit is een krachtigere twist, dus doe het voorzichtig en langzaam. Naarmate u er meer vertrouwd mee raakt, kunt u het met meer kracht doen. Af en toe is dit nodig om bepaalde vertebra aan te passen, met name in de onderrug en heupen.
 • De extra, extra twist.  Voor een nog krachtiger twist,draait u uw hoofd naar links voor het begin van de twist, zodat uw linkerwang het bed aanraakt, of bijna het bed aanraakt. Til nu het been, strek de teen zoals een ballerina, druk op de deurbel, stuur energie door het been richting de grote teen. Zwaai nu de linkervoet en het been over het rechterbeen, totdat de linkervoet zachtjes het bed raakt of zelfs de vloer. Doe dit altijd voorzichtig en langzaam, en forceer nooit iets. Het is een krachtige twist en voor veel mensen is het niet nodig om dit te doen. Het is nuttig voor sommige mensen waarvan de wervelkolom op een bepaalde manier niet in lijn is, vooral de bovenrug.
 • Het intrekken. Dit is nog een variant of aspect van de twist. Om dit te doen moet je, nadat u het linkerbeen over het rechterbeen gezwaaid heeft (tot het bed of de vloer), het linkerbeen richting uw lichaam zwaaien, of als u dit niet gemakkelijk kunt, grijpt u het linkerbeen rond uw dij en trekt het een beetje richting uw borst en hoofd. Dit is ook een krachtigere twist. Dus begin altijd voorzichtig en forceer nooit iets. Net als bij de andere extra twist kan dit echter nodig zijn om bepaalde vertebrae aan te passen, met name in de onderrug.
 • Terugkeer naar uitgangspositie. Buig nu het linkerbeen bij de knie om de twist los te laten. Breng het linkerbeen in de rustpositie parallel aan het andere been, en draai uw hoofd weer terug naar de middenpositie met uw ogen op het plafond gericht.
 • Herhaal de oefening met het rechterbeen.

 

Variant #2. Wervelkolomtwist met één been met gebogen knie. Dit kan op een bepaalde manier een nog krachtigere twist zijn dan oefening  #1 hierboven, afhankelijk van uw postuur en lichaamsstructuur.

 • Lig op de rug op een bed of bank met beide benen gestrekt en parallel, en beide armen naar de zijkant gestrekt om de schouders te stabiliseren.
 • Buig het linkerbeen. Buig uw knie en breng de linkerhiel omhoog richting uw lies. Beweeeg nu de linkervoet over de rechterdij en plaats de linkervoet stevig op het bed naast de rechterdij. Uw rug moet nu enigzins verdraaid zijn.
 • Zwaai de linkerknie voorzichtig en langzaam naar recht, zo ver als u kunt, totdat het het bed of de mat raakt. Leidt met de nie. Dit zal je rug een mooie twist geven.
 • Terugkeer naar uitgangspositie. Breng nu het linkerbeen terug naar de rechtop of neutral posite en strek het linkerbeen uit naast het rechterbeen.
 • Herhaal de oefening met het andere been.

 

Variant #3. Wervelkolomtwist met beide benen met gebogen knieën. Deze twist is het mildst. Het is een mooie manier om de procedures te beginnen als je je zorgen maakt over het doen van deze twisten.

 • Lig comfortable op een bed, bank of massagetafel met beide benen uitgestrekt en parallel. Strek uw armen naar de zijkant om te voorkomen dat uw schouders zich bewegen wanneer u de twist doet..
 • Buig de knieën. Buig beide benen bij de knieën. Dit betekent dat uw knieën in de lucht zullen zijn, end at beide hakken uw billen raken, of dichtbij uw billen zijn.
 • Zwaai naar rechts. Zwaai beide knieën voorzichtig naar rechts tot ze het bed of de bank raken. Wees niet verbaasd als je rug popt of kraakt. Dit is volkomen normaal. Het is de reden waarom u de oefening doet.
 • Terugkeer in uitgangspositie. Breng nu beide knieën terug in de rechtop, neutral positive waar ze waren.
 • Zwaai naar links. Zwaai nu voorzichtig beide knieën naar links tot ze het bed of de bank raken. Wees niet verbaasd als je rug popt of kraakt. Dit is volkomen normaal en een goede loslating van spanning in de rug.

 

Variant #4. Wervelkolomtwist op de buik liggend. Deze positie is minder comfortable. Echter, voor sommige mensen werkt het beter voor de wervelkolom.

 • Lig comfortabel op de buik, op een bed, bank, massagetafel of op de vloer. U kunt een kussen voor uw hoofd gebruiken. Strek uw benen recht naar beneden en parallel aan elkaar.
 • Draai uw hoofd. Draai uw hoofd naar links.
 • Til linkerbeen op. Til uw linkerbeen op en houdt het daarbij recht. De hiel moet de lucht in, tot ongeveer 30 tot 45 graden van uw lichaam.
 • Strek de linkerteen als een ballerina.
 • Druk op de deurbel.  Strek uw linkerbeen, alsof u een deurbel met de grote teen indrukt, en de deurbel is net buiten bereik achter je.
 • De zwaai.  Zwaai nu het linkerbeen naar rechts, beweeg het langs en over het rechterbeen, zover als u comfortabel kunt gaan. Uw wervelkolom kan poppen of kraken. Dit is normaal.
 • Terugkeer naar uitgangpositie. Beweeg het linkerbeen terug naar waar het was, en leg het op het bed neer.
 • Andere kant. Doe nu hetzelfde met het rechterbeen. Til het op, met de hiel in de lucht, ongeveer 30 tot 45 graad van het bed. Strek de rechtertenen, druk op de deurbel door het been te strekken en energie door de rechter grote teen te laten stromen. Zaai nu het rechterbeen naar links, langs en over het linkerbeen zover u comfortabel kunt gaan. Uw rug kan poppen of kraken. Beweeg het rechterbeen dan terug naar de centrale positie en leg het weer op het bed of de bank neer.

 

Variant #5. Wervelkolomtwist in de special houding (ookwel de Kwan Yin twist genoemd). Dit is geen moeilijke twist, maar het is lastig om de juiste houding aan te nemen. Ik zal proberen om het te beschrijven:

 • Lig comfortabel op uw linkerzij op een bed. Strek uw linkerarm achter uw rug. Strek uw rechterarm voor u uit, loodrecht ten opzichte van uw lichaam.
 • Draai uw hoofd naar rechts. Gebruik geen kussen voor uw hoofd.
 • Buig uw linkerbeen, breng de linkerknie ongeveer halverwege naar uw borst.
 • Pak met uw rechterhand de rand van het bed vast. Dit kan de rechterkant of het hoofd van het bed zijn. Indien nodig, beweeg uw lichaam een beetje zodat uw rechterhand de rand van het bed net bereikt.
 • Houdt uw rechterbeen gestrekt, beweeg het rechterbeen naar achteren, weg van het linkerbeen, zover u comfortable kunt gaan.
 • Draai de voet. Draai de rechtervoet naar buiten, zover u comfortabel kunt gaan. Nu bent u in positie voor de twist.
 • De twist.  Om de twist te doen, trek uw rechterarm een beetje in, waarbij u de rechterschouder richting de hoek van het bed trekt. Tegelijkertijd beweegt uw het rechterbeen meer naar achteren. Dit verdraait of twist de wervelkolom.
 • De andere kant. Herhaal de gehele procedure met de ander kant van uw lichaam.

 

III. DE NEK TWISTS

 1. De nekstrekking. Dit strekt de nek zachtjes en helpt enorm voor ontwikkeling. Voor details lees je De Nekstrekkingop de website van dr. Wilson.
 2. Nekdraai en verlenging. Lig comfortabel op uw rug op een bed, bank of massagetafel. Lig op uw rug zonder een kussen onder uw nek. Plaats uw voeten parallel en weg van het lichaam. Plaats uw armen langs uw zij, of naar buiten, naar de zijkanten gestrekt.

Begin met uw hoofd in het midden ten opzichte van uw lichaam, en draai uw hoofd langzaam en voorzichtig naar rechts tot uw rechterwang het bedlaken aanraakt. Schuif de achterkant van uw hoofd niet langs het bed, maar beweeg bij het draaien van uw hoofd uw gehele bovenlichaam naar rechts. Dit betekent dat u het bovendeel van uw wervelkolom uitstrekt en zelfs de linkerschouder, bij  het draaien van uw hoofd naar rechts. Als u dit op de juiste manier doet, zou u een goede stretch of strekking naar rechts moeten voelen. Wees niet verbaasd of bang als u wat klikken of poppen hoort bij het draaien van uw hoofd. Beweeg uw hoofd nu zachtjes en langzaam terug naar het midden en rust indien nodig. Beweeg dan uw hoofd en bovenrug naar links tot uw linkerwang het bedlaken aanraakt. Nogmaals, dit moet de bovenrug, nek en schouder strekken als u naar links beweegt. Breng dan uw hoofd terug in de middenpositie.

Voor nog meer effect, strek of beweeg uw hoofd en nek omhoog richting het hoofd van het bed tijdens deze strekking. Houdt uw hoofd echter ten alle tijden op het bed. U kunt deze oefening meerdere keren herhalen, als u wilt. Het is vaak uitstekend om de wervels in de nek aan te passen.

 1. De nektwist. Begin in dezelfde positie als bij de oefening hierboven – liggend op uw rug met de benen bij mekaar en naar beneden gestrekt. Terwijl u naar het plafond kijkt, beweegt u uw hoofd 2 tot 5 cm naar links. Twist dan langzaam de nek en het hoofd naar rechts, zover u comfortabel kunt gaan. Beweeg de linkerschouder niet, en indien nodig, schuif uw hoofd zo, zodat u helemaal naar rechts kunt twisten.

Het helpt om helemaal naar recht met de ogen te kijken en het hoofd de ogen te laten volgen. Idealiter, zou u uw nek langzaam en voorzichtig 180 graden moeten kunnen twisten, zodat uw mond en neus richting het bed wijzen. Echter, forceer het nooit en wees onbezorgd als u het hoofd niet zo ver kunt twisten. Doe wat comfortabel is, en niets meer, anders kunt u uzelf pijn doen. Nogmaals, wees niet verbaasd als u een klik of pop hoofd bij het draaien van uw hoofd.

Draai uw hoofd nu langzaam naar de middenpositie terug en rust een moment. Herhaal de oefening nu voor de andere kant. Beweeg uw hoofd eerst ongeveer 2 tot 5 cm naar rechts. Kijk daarna helemaal naar links. Twist de nek nu langzaam en zachtjes naar links, zo ver u comfortable kunt gaan, en volg uw ogen. U kunt een moment in de gedraaide positie rusten en dan langzaam terug twisten naar de middenpositie.

Voor een groter effect, kunt u tijdens het twisten van uw nek naar recht of links, uw hoofd richting het hoofd van het bed bewegen, alsof u het van uw lichaam schroeft. Doe alles voorzichtig!

 1. De nek en rug naar de zijkanten buigen. Dit moet langzaam en voorzichtig gedaan worden. Lig comfortabel op uw rug op een bed met de benen gestrekt en parallel. Plaats uw armen langs uw zij richting voeten. Kijk direct naar boven naar het plafond.

Beweeg nu langzaam de rechterhand verder naar beneden richting voeten. Beweeg tegelijkertijd de linkerarm en schouder langzaam richting uw linkeroor. Buig, terwijl u dit doet, langzaam uw hoofd en nek naar rechts, terwijl de nog steeds naar het plafond kijkt, en u uw hoofd op het bed houdt (dit is belangrijk voor veiligheid). Ga zover naar rechts als u comfortabel kunt.Dit zal de ruggegraat naar rechts buigen. Het zal vaak poppen of klikken. Voor een sterker effect, beweeg uw hoofd VOORZICHTIG omhoog en naar beneden, en dan naar links en rechts, tijdens deze positie.

Beweeg uw hoofd en schouders naar de middenpositie. Buig de ruggegraat nu langzaam naar links door de linkerhand naar beneden richting voeten te bewegen. Beweeg tegelijkertijd de rechterhand, arm en schouder langzaam omhoog richting uw oor. Buig tegelijkertijd uw hoofd en nek naar links, terwijl u altijd contact houdt tussen de achterkant van uw hoofd en het bed. Beweeg de heupen of benen niet. Ga zover naar links als comfortabel is. Dit buigt de wervelkolom naar links. Voor een sterker effect, beweeg uw hoofd VOORZICHTIG op en neer, en van liks naar rechts in deze positie.

 

IV. DE ARM STREKKINGEN

 1. Armstrekking in de lucht. Strek beide armen in de lucht boven uw hoofd. Vouw de handen in elkaar. Strek beide armen naar rechts, helemaal tot aan het bed indien mogelijk. Dan weer terug naar het midden met de armen direct boven uw hoofd en strek dan beide armen naar links. Wanneer u dit op de juiste manier doet, kunnen de schouders vaak poppen of kraken. Dit is goed, aangezien het een loslating van spanning is.
 2. Armstrekking achter uw hoofd. (Deze oefening vereist dat het hoofd van uw bed niet tegen een muur staat). Plaats beide armen achter uw hoofd. De armen zullen een beetje op het bed rusten in de buurt van uw oren. Vouw de handen in elkaar. Beweeg de armen nu naar rechts, zover u kunt. Daarna beweegt u de armen, samengevouwen, naar links, zover u kunt. Houdt u nek gecentreerd en kijk recht omhoog naar het plafond tijdens deze beide oefeningen.
 3. Armstrekking met handen achter je nek gevouwen. Ga comfortable liggen op uw rug op een bed of bank. Gebruik geen kussen voor uw hoofd. Strek uw benen en laat ze gestrekt op het bed liggen, niet gekruisd. Til de armen in de lucht. Buig de armen bij de ellebogen. Breng de handen naar de achterkant van de nek. Vouw je handen achter de nek in elkaar.

Beweeg nu de ellebogen naar elkaar voor je gezicht. Vaak zullen de bovenrug en schouders poppen, klikken of kraken. Dit is normaal en goed. Draai uw hoofd en uw ellebogen naar rechts, zover als u comfortabel kunt gaan. Nu breng ze terug naar de centrale positie. Draai nu uw hoofd en ellebogen naar links. Dit zal vaak poppen van de bovenrug en schouders veroorzaken en dit is volkomen normaal.

V. BENEN EN VOETEN

Deze oefeningen zijn:

 1. De tenen naar beneden drukken. U kunt sokken dragen, als u wilt, tijdens deze oefening. Lig op een bed, bank of massagetafel op uw rug met uw benen gestrekt. Pak nu uw linkervoet vast en breng het naar u toe. Duw uw tenen naar beneden met wat kracht. Vaak zullen ze poppen als u dit doet. Dit uitstekend om spanning los te laten en energie door de meridianen die door de tenen lopen te bewegen. Herhaal de oefening voor de andere voet.
 2. De tenen heen en weer bewegen. Blijf in dezelfde positie, pa keen voet en beweeg alle tenen samen krachtig heen en weer, en van links naar rechts en weer terug, een aantal keer. Beweeg ze ook samen krachtig omhoog en omlaag. Herhaal de oefening met de andere voet. Dit kan ook spanning in de meridianen en kanalen die door de tenen stromen loslaten.
 3. Het bewegen van de kern, of de voet vouwen. Dit is moeilijker om te beschrijven, alhoewel het niet complex  is. Lig op uw rug op een bed of bank, met uw voeten gestrekt. Buig een knie en pak de voet op de volgende manier:

Pak met de duimen van beide handen de onderkant van de voet vast, en met de vingers de bovenkant van de voet, aan elke kant één. Probeer de voet ´op te vouwen´ door met uw duimen omhoog te duwen en met de vingers naar omlaag. De voet kan poppen of kraken. Doe dan hetzelfde met de andere voet.

 1. De knie-strekking. Dit kan bij sommige knieproblemen helpen. Doe het altijd voorzichtig! Ga op uw rug op een bed of bank of op de vloer liggen. Strek beide benen uit, parallel aan elkaar. Buig de linkerknie en zwaai het opzij naar buiten. Pak de linkerenkel met beide handen stevig vast. De enkel zou zich nu boven uw genitale gebied of uw buik moeten bevinden. Beweeg de voet langzaam richting uw hoofd, zo ver als mogelijk (en comfortabel) is. Het been zal meer buigen. Zorg dat het been en de knie ontspannen blijven. Je kunt ze een beetje duwen en trekken om hiervoor te zorgen. Geef je voet nu een snelle ruk, waarbij je de voet en enkel direct richting uw hoofd trekt. Vaak zal de knie poppen of klikken als je dit doet. Dit is volkomen normaal en het doel van deze procedure.

Herhaal met het andere been. Strek eerst beide benen parallel aan elkaar terwijl je op je rug op het bed ligt. Buig de rechterknie en beweeg de knie opzij naar buiten. Pak de rechterenkel met beide handen stevig vast. Beweeg de enkel zo ver u comfortabel kunt richting uw hoofd. Zorg dat de enkel en de knie ontspannen blijven. Geef dan een snelle, korte ruk of trek aan de enkel Dit kan een pop of klik in de knie veroorzaken.

 1. Reflexologie.  Terwijl u in dezelfde posiie op u rug ligt, kunt u een korte of lange voetmassage of reflexologie-sessie doen. Bijv. als u pijn in het levergebied heeft, kunt u de lever reflexgebieden van de voet masseren of wrijven. Wanneeer u de wervelkolom wilt laten ontspannen om bij de twisten te helpen, dan kunt u het hele wervelkolomreflex-gebied masseren. Dit is de volledige binnenkant van de voet – van het puntje van de grote teen, langs de binnenkant, tot aan de binnenkant van het hielgebied.

BELANGRIJK. Druk op de meridiane kanalen. Als onderdeel van het doen van de voeten, druk hard op de top van elke voet, in de ruimtes tussen de tenen. Werk dan terug, weg van de tenen, in de zachte ruimtes tussen en op de lange beenderen van de voet (de middenvoetsbeentjes). Druk hard op de meridiane kanalen tussen de eerste en tweede tenen, de tweede en derde tenen, de derde en vierde tenen en de vierde en vijfde tenen. Druk dan hard op de buitenkant van de vijfde of het kleinste middenvoetsbeentje. Dit zit op de distale of buitenrand van elke voet. Het is vaak goed om te stoppen door de hele voet kort in te wrijven. Herhaal het voor de andere voet.

 

ANDERE ONDERWERPEN

WAARSCHUWINGEN

 1. Doe de twisten altijd voorzichtig! Zodra u zich gemakkelijker voelt, kunt u ze krachtiger doen. Doe ze nooit krachtig als u osteoporose heeft of een vrouw over 45 jaar oud bent.
 2. Forceer nooit iets. Wanneer u zich bij een procedure ongemakkelijk voelt, doe het dan niet.
 3. Als u rugklachten heeft, stel ik voor een bevoegd chiropractor of osteopaat op te zoeken, en toestemmig te vragen voor het doen van de oefeningen.
 4. De oefeningen kunnen meerdere malen per dag worden herhaald.

 

DOEL VAN DE OEFENINGEN

Deze twisten zullen:

 1. Uw gewrichten en andere structuren in lijn houden.
 2. Opgebouwde spanning in de gewrichten loslaten.
 3. Ontwikkeling versnellen. Dit is een prachtig voordeel. Voor details, Introductie in Ontwikkeling
 4. Helpen bij het ongedaan maken van verklevingen, die pijn, een slechte houding en andere problemen veroorzaken.

Wanneer. De twist zijn goed te doen voor het slapen gaan, voordat u uw benen onder de dekens doet. Ze zullen u helpen te ontspannen en beter te slapen. Ze zijn ook uitstekend te doen als je ´s nachts wakker word ten moeite hebt weer in te slapen. Ik doe ze altijd als ik ´s nachts wakker word. Ze kunnen ook overdag worden gedaaan om de wervelkolom in lijn te brengen.

De oefeningen werken samen, dus sla er beter geen over.

 

WAAROM HEBBEN DE MEESTE MENSEN DEZE TWISTS NODIG?

Het lichaam in lijn brengen is belangrijk voor de gezondheid. Dit gezondheidsgebied wordt echter zelden door artsen of door de media behandeld, dus de meeste mensen zijn zich hiervan niet bewust. Problemen met lichaamshouding en spanning in de gewrichten komen veel voor. Redenen hiervoor zijn onder andere:

 1. Spieren, pezen en gewrichtsbanden zijn vaak zwak. Dit zorgt dat de gewrichten iets uit lijn geraken, waardoor kraakbeen en gewrichtsschade onstaat, en zenuwen beperkt worden. Dit is meestal een voedingskundig probleem.
 2. Een slechte houding. Dit is vaak het gevolgd van #1 hierboven, maar kan ook andere oorzaken hebben. Voor meer informatie, lees Postuur op deze website.
 3. Ongelukken, trauma’s, blessuren en vooral vallen. Deze veroorzaken meestal verplaatsingen in de wervelkolom. Zelfs emotionale trauma`s kunnen gewrichten uit hun plaats brengen.
 4. Verklevingen. Dit is een soort littekenvorming wat vaak voorkomt. Voor meer informatie, lees Verklevingen op deze website.
 5. Overige. Verplaatsingen en spanning kunnen onstaan door geboortetrauma, stress, vermoeidheid, onjuist bewegen, praktijken zoals yoga of andere sport, en zo nu en dan om andere redenen zoals artritis en andere ziekten.

Om deze redenen geloof ik dat iedereen de twisten minstens één keer per dag zou moeten doen, of zelfs twee keer per dag of meer, indien nodig. Het kost maar een paar minuten. De twistoefeningen waren geen deel van Dr. Eck’s originele nutritional balancing programma. Echter, dr. Eck was op de hoogte van manipulatie van de wervelkolom en bepleitte zeker voor het gebruik ervan.

 

IS DIT NET ALS CHIROPRAXIE OF OSTEOPATHIE?

Ja. Het is een “thuis-versie” van chiropraxie of osteopatische zorg.

Hoe zit het met professionele wervelkolom-zorg? Het is heel goed om deze zorg professioneel te krijgen. Dit is echter niet altijd mogelijk als gevolg van:

 1. Moeite met het vinden van een goede chiropractor of osteopaat.
 2. De kosten van professionele zorg.
 3. Dagelijkse zorg is nog duurder, en vaak lastig.
 4. Soms zijn deze procedures zelfs nog beter dan professionele wervelkolomzorg, omdat:
 • Chiropractors of osteopaten soms terughoudend zijn bij het aanpassen van sommige mensen, of sommige delen van de wervelkolom die heel beschadigd of uit lijn zijn. Ze kunnen aarzelen omdat de persoon delicaat is, te oud, te jong of de botten te broos zijn. Als gevolg hiervan ontvangen de wervelkolom-problemen geen adequate zorg.
 • Sommige chiropractors of osteopaten zijn niet bekwaam genoeg, of willen niet diep genoeg werken.
 • U kunt uw eigen tempo aannemen. U controleert de kracht en snelheid waarmee u de oefeningen doet.

 

WAAROM DEZE OEFENINGEN EN NIET VELE ANDERE, ONDERWEZEN BIJ YOGA EN ELDERS?

 1. Deze zijn veiliger dan sommige andere.
 2. Liggen werkt beter dan staan of zitten tijdens het twisten. De wervelkolom is meer ontspannen.
 3. U kunt de intensiteit van de oefening makkelijk aanpassen.
 4. U kunt ze in uw eigen tempo doen, en niet daartoe verleidt worden om een klas bij te houden, of te “stuiteren” met de wendingen, zoals sommigen onderwijzen. „Stuiteren” is nooit een goed idee, u kunt uzelf makkelijk bezeren.