Mijn ervaring met sauna-therapie…

Het meest recente artikel dat ik vertaald heb, is “Sauna Therapie”. Ik ben van plan om één voor één de artikelen rond de nutritional balancing procedures te vertalen. Het kan nog een tijdje duren, aangezien ik het in mijn vrije tijd vertaal, maar het eerstvolgende artikel zal over koffie-klysma’s gaan. Ik vind deze twee artikelen belangrijk, omdat ik zelf gemerkt heb dat deze procedures enorm bijdragen aan mijn eigen herstel. Ik heb het gevoel dat ik de afgelopen 6 maanden nogal veel gifstoffen geelimineerd heb (begin Februari laat ik weer een haarmineralenanalyse doen, dus zal ik zien of dit inderdaad zo was). Wanneer je lichaam zich ontgift kun je zogenaamde genezingsreacties verwachten, en ik heb dan ook een aantal oude infecties zien oplaaien. De koffie-klysma’s helpen je lever enorm bij de verwerking van deze gifstoffen en door de sauna kan je via de zweetklieren de eliminatie verder ondersteunen, waardoor je sneller en makkelijker van dit soort reacties herstelt.

Ik moet toegeven dat ik in het begin skeptisch was, toen mijn vriend aankwam zetten met nutritional balancing. Ik was echter ook direct gefascineerd en nieuwsgierig. Toch moest ik me steeds over bepaalde dingen heen zetten voor ik er helemaal voor kon gaan. Ik heb het in stappen geintroduceerd. Eerst paste ik alleen mijn dieet aan, kookte veel meer groente en volgde het zogenaamde “gratis” programma, zonder haaranalyse. Al gauw kwamen de koffie-klysma’s erbij, en het is vreemd hoe snel je daaraan went. Mijn eerste gedachte was om eerlijk te zijn: “waarom zou ik in vredesnaam koffie in mijn darmen inbrengen?” en ik vond het maar een vies idee. Toch heb ik de achtergrondinformatie gelezen, en raakte ik toch overtuigd dat het een goed idee was. Ik zou nu niet meer zonder willen. Ik denk nu eerder dat ik niet meer rond zou willen lopen zonder dat ik mijn darmen gespoeld heb. Het geeft me juist een schoon gevoel.

Hetzelfde met de sauna. Ik heb altijd last gehad van een droge huid en vooral ook van uitslag en eczeem, wat gelukkig veel minder werd nadat ik 6 jaar geleden suiker, plantaardige olie en gluten opgaf. De droge huid bleef echter. Ik heb allerlei zalfjes en cremes geprobeerd, die mijn huid alleen maar meer verstopten. Ik vond hitte niet aangenaam, en ik zweette eigenlijk nooit, of heel weinig. Ik moest de sauna-sessies dus langzaam opbouwen, de eerste paar keer had ik na 10 minuten al genoeg, en dat terwijl een infra-rode lampsauna lang niet zo heet is als een traditionele sauna. Het heeft maanden geduurd voor ik langer in de sauna kon blijven en nog langer tot ik echt begon te zweten. Mijn huid opende zich langzaam, ik zweet veel makkelijker en inmiddels vind ik mijn dagelijkse sauna van 40 minuten heerlijk! En ja, mijn huid is veel minder droog, en veel zachter geworden!!

Wat ook belangrijk is, en wat ik zeer waardeer aan de infrarode lampsauna in vergelijking met andere typen sauna´s, is dat de kosten van een infrarode sauna te overzien zijn. In het artikel van dr. Wilson kun je links vinden naar bouwers van infrarode sauna’s, maar daarbij moet je natuurlijk wel bedenken dat het artikel voor een Amerikaans publiek is geschreven. Je kunt echter relatief makkelijk zelf een infrarode sauna in elkaar timmeren. Mijn vriend is redelijk handig en heeft een kleine oude boekenkast, die we eigenlijk weg wouden doen omgebouwd tot sauna. Hij heeft een aantal planken verwijderd, de lampen via Amazon bestelt, heeft in de bouwmarkt een aantal dingetjes gekocht om ze aan te sluiten en gaten in de planken geboord waar de lampen doorheen pasten. We hebben een hoekje in de badkamer gevonden, een krukje gekocht, en een lange fleece deken over het geheel gespannen om de warmte binnen te houden. Het resultaat is op de foto te zien.

Dit heeft ons in totaal hooguit €80 gekost. Ik laat het meestal 10 minuten opwarmen, waarna het in de sauna ongeveer 40 graden Celsius is. In de zomer warmt het zich meestal zelfs tot 50 graden Celsius op. De lampen vergen niet veel energie, en aan onze energierekening is eigenlijk bijna niet te merken dat we de lampen bijna twee uur per dag gebruiken. Ik wil niet te veel als een reclamebord klinken, maar het is echt de moeite waard om thuis een plekje voor een sauna vrij te maken!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *